Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu

0
Na otvaranju ovogodišnjeg Cinema City festivala, Omaž domaćem autoru biće odat retrospektivom filmova i uručenjem nagrade za životno delo glumcu Velimiru Bati Živojinoviću.Na festivalu će biti prikazani neki od njegovih najčuvenijih filmova, kao što su Valter

Cinema City internacionalni filmski festival, koji počinje u subotu 18. juna, u Novom Sadu, svake godine prikazuje ostvarenja značajnih filmskih autora, koji su obeležili razvoj strane odnosno domaće kinematografije. Omaž domaćem autoru ove godine je posvećen velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta, Velimiru Bati Živojinoviću. Pored toga, Cinema City će dodeliti specijalno priznanje ovom čuvenom filmskom stvaraocu.

U okviru ceremonije otvaranja festivala u subotu, u Arena Cineplexu, nagradu Ibis za doprinos kinematografiji Bati Živojinoviću uručiće Miloš Ignjatović, direktor Cinema City-a. U subotu, prvi dan Cinema City festivala, takođe de biti prikazan kultni film Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca, u kojem je Živojinović ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga. Publika će moći da pogleda ovo sjajno ostvarenje pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, koji se tokom Cinema City-a pretvara u veliki bioskop na otvorenom.

Omaž Velimiru Bati Živojinovidu, pored ostvarenja Valter brani Sarajevo, obuhvatiće filmove Bitka na Nertevi Veljka Bulajića, I Bog stvori kafansku pevačicu Jovana Živanovića, Tri Aleksandra Saše Petrovića i U raljama života Rajka Grlića, koji će se prikazivati u Kulturnom centru Novog Sada.

Tokom 55 godina duge karijere, Bata Živojinovič je igrao u više od neverovatnih 270 filmova! Proslavio se ulogama u partizanskim filmovima, a čuven je i po komedijima i kultnim ostvarenjima, poput filmova Tri i Skupljači perja, u kojima je igrao. Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo Slavica, a nagrađivan je i na Filmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Samo u Kini, tokom višedecenijskog prikazivanja filma Valter brani Sarajevo stekao je publiku od više od 13 milijardi ljudi.

makonda-tracker