icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

godišnjica OD SMRTI

ISPRAVKA: Nema dokaza da je Stiv Džobs izgovorio ono što mu se pripisuje kao POSLEDNJE REČI

Podeli:

Stiv Džobs, jedna od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave, preminuo je pre pre godina od retke vrste tumora pankreasa, u 56. godini.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U medijima širom sveta proteklih godina kruži citat koji se navodi kao poslednje reči Stiva Džobsa.

 

Ipak, Rojters analizi objavljenoj 21.9.2020. navodi da nema dokaza da je Džobs izgovorio reči koje mu se pripisuju u navedenim citatima. Kako prenosi Raskinkavanje.ba, prema pisanju portala Snopes, na engleskom jeziku se prvi put pojavio u novembru 2015. godine, četiri godine nakon Džobsove smrti.


Snopes takođe navodi da je njegova sestra Mona Simpson pomenula njegove zadnje reči u govoru na njegovoj sahrani. Ovaj govor je objavio i New York Times. U njemu se navodi:


Stivove poslednje riječi, satima ranije, bile su jednosloženice, ponovljene tri puta. Pre nego što je otišao, gledao je u sestru Pati, zatim dugo u svoju decu, u svoju partnerku Lorin, a onda preko njihovih ramena. Stivove poslednje riječi bile su: "Ou, uau. Ou, uau. Ou, uau".


Kako dalje piše Snopes, pomenuti citat koji godinama objavljuju mediji ne predstavlja ni poslednje reči Steva Džobsa ni njegovu izjavu (bilo usmenu ili pisanu) iz bilo kojeg doba života, ali navodi da je njegov biograf Vilter Ajzakson zabeležio njegovo žaljenje pri kraju života o tome kako je odgajao svoju decu.

 

Sporni citat prenosimo u celosti.

Ja sam dostigao vrhunac uspeha u poslovnom svetu. U očima drugih, moj život je oličenje uspeha. Međutim, osim posla, imao sam malo radosti. Na kraju, bogatstvo je samo činjenica života na koju sam navikao. U ovom trenutku, dok ležim u bolničkom krevetu i prisećam se celog svog života, shvatam da su sva priznanja i bogatstva koje sam uzeo sa toliko ponosa izbledela i postala beznačajna pred licem predstojeće smrti.

U tami, dok gledam u zelena svetla mašine za održavanje života i slušam zujanje mehaničkih zvukova, ja osećam dah Boga smrti koji mi se približava. Sada znam, da kad steknemo dovoljno bogatstva za čitav naš život, treba da tragamo za drugim stvarima koje nisu vezane za bogatstvo…


To bi trebalo da bude nešto mnogo važnije: Možda međuljudski odnosi, možda umetnost, možda san iz mlađih dana… Konstantno traganje za bogatstvom će samo preokrenuti osobu u uvrnuto biće, poput mene. Bog nam je dao čula da osetimo ljubav u svačijem srcu, a ne iluzije koje nam donosi bogatstvo.

Bogatstvo koje sam osvojio u životu ne mogu poneti sa sobom. Ono što mogu poneti su samo uspomene kao rezultat ljubavi. To je pravo bogatstvo koje će vas pratiti, biti uz vas, dati vam snagu i osvetliti put da idete naprijed. Ljubav može putovati hiljadu kilometara. Život nema ograničenja. Idite gde želite. Dostignite visine koje želite da dostignete. Sve je u vašem srcu i u vašim rukama.

 

foto: Profimedia

Koji krevet je najskuplji na svetu? – “Bolnički krevet”.

 

Možete zaposliti nekoga da vozi auto za vas, da vam zaradi novac, ali ne možete imati nekoga da nosi bolest za vas. Materijalne stvari koje se izgube mogu se pronaći. Ali postoji jedna stvar koja se ne može nikada pronaći kada se izgubi, a to je – “ŽIVOT”. Kada osoba ide u operacionu salu, ona shvati da postoji jedna knjiga koju tek treba završiti sa čitanjem – “KNJIGA ZDRAVOG ŽIVOTA”. U kojoj god fazi života da se nalazite, vremenom će doći dan kada ćete morati da se suočite s time da se zavese spuštaju.

 

Čuvaj ljubav za svoju porodicu, ljubavnu vezu, ljubav za svoje prijatelje…

Tretiraj sebe dobro. Čuvaj druge."

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...