Novak Đoković: Još sam onaj isti dečak

5
Slavni teniser Novak Đoković proslavio je dvadeset i četvrti rođendan u krugu svoje porodice, prijatelja, ali i devojke Jelene Ristić, a uprkos činjenici da je svetski slavan, nije se odlučio za šou holivudskih razmera, već za zabavu na svoj skroman način
foto: Guliver, Profimedia, Luka Šarac
foto: Guliver, Profimedia, Luka Šarac

Teniser koji će postati svetski broj jedan ukoliko osvoji Rolan Garos i tako dođe do treće grend slem titule u karijeri, briljantni Novak Đoković (24), ne prestaje da fascinira čitav svet, kako neverovatnom formom i neospornim teniskim talentom kojim od početka godine ultimativno dominira belim sportom, tako i šarmom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Protekle sedmice u svakom slučaju su za njega bile prelomne jer se suočio sa velikim profesionalni izazovom, ali svakako će ovaj period pamtiti i zbog činjenice da je 22. maja, na dan otvaranja grend slem turnira u Parizu, napunio 24 godine.

Uprkos tome što je izostala velika, grandiozna i svečana red karpet žurka kakva dolikuje svetski slavnoj ličnosti i sportisti njegovog kvaliteta, to ne menja činjenicu da je on sa najmilijima uživao u svakom trenutku. Prijatan ambijent omiljenog Novakovog pariskog restorana, ukusni gastronomski specijaliteti i osveženje u krugu najdražih osoba - prijatelja, porodice i devojke Jelene Ristić (25) učinile su ga najsrećnijim čovekom na svetu.

Muzika koju voli i pozitivan duh koji je provejavao tokom čitave večeri, doprineo je da svi prisutni pamte ovu noć kao veoma posebnu, ali i izuzetno raspevanu. Međutim, nije isključeno da će se ceremonija nakon okončanja teniskog turnira ponoviti i to na najlepši mogući način, a pogotovu ukoliko još jedan pobednički pehar dođe u njegove ruke.

- Uvek kada imam slobodne dane ili vreme koje nije ispunjeno igrom i treninzima, trudim se da ih provedem sa ljudima koje volim i čije mi društvo prija jer ne volim da budem usamljen. Pošto je moj život posvećen tenisu, pa samim tim dosta vremena provodim na putu jedino sa trenerom, kada nemam obaveze volim da sam sa društvom i familijom. U poslednje vreme sve češće se dešava da mi porodica daje podršku sa tribina. Veoma sam srećan kada su roditelji, braća, prijatelji i devojka uz mene i to mi daje dodatni motiv za bolju igru – rekao je Novak objašnjavajući kolika snaga proizilazi iz saznanja da je podrška koju dobija od svojih najbližih neizmerna.

Inače, fenomen Novaka Đokovića intrigira i najveće svetske sportske stručnjake koji nikako da se slože oko toga šta je vodeći Noletov adut da od mogućih sedam turnira koliko je održano od početka godine, beskompromisno osvoji apsolutno svaki i uvrsti se među najznamenitija imena tokom duge teniske istorije. 

- Kakvi god da su uslovi za igru ili podloga, uvek moram da zaigram hrabro i probam da agresivno realizujem šanse. Neverovatna je čast uopšte biti u takvoj elitnoj grupi u kojoj su Federer, Nadal, Mekinro, Lendl i među igračima koje su pobeđivali ko zna koliko puta u nizu – delimično je razrešio Novak misteriju svog uspeha.

Nakon što je pre deset dana osvojio masters titulu u Rimu, Novak se na italijanskom zahvalio publici koja ga je bodrila, što se dirnutim domaćinima veoma dopalo, dok je srpske navijače učinio izuzetno ponosnim dokazavši da nije samo vrhunski teniser već i poliglota, a na prvom mestu izuzetno vaspitan mladić. Tada je popularni Nole rekao da narednih dana neće dotaći reket.

Održao je obećanje, ali svetsku javnost ipak nije lišio saznanja gde se nalazi. Naime, već narednog dana, 16. maja, potvrdio je da je odavno prevazišao status teniske zvezde pojavljivanjem na humanitarnoj modnoj reviji koja je održana u okviru Kanskog festivala, gde je šetao pistom rame uz rame sa Naomi Kembel, Karolinom Kurkovom, Džejn Fondom, Rosario Doson… Sav prihod od ove modne revije koju je organizovala Fashion for Relief koju vodi Naomi Kembel, a na kojoj je Đoković briljirao i kao maneken, biće prosleđen žrtvama katastrofe u Japanu. Zajedno sa Đokovićem, na pisti se pojavila i Grejs Hajtauer, supruga čuvenog glumca i predsednika žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala Roberta de Nira, s kojim je Novak odličan prijatelj i koji ga je u više navrata podržavao iz njegove svečane lože, najčešće tokom US Opena u Njujorku.

- Naomi je bila domaćin šou-programa. Bilo je veoma zanimljivo oponašati catwalk, ali trudio sam se da ne padnem – istakao je u svom duhu šarmantni teniser, čije je pojavljivanje drugog dana na crvenom tepihu Kanskog festivala izazvalo potpunu euforiju. U pratnji devojke Jelene Ristić prisustvovao premijeri filma Dabar u kome naslovne uloge tumače Mel Gibson i Džodi Foster, a dok su blicevi fotoaparata svetskih medijskih kuća sevali u pravcu dvoje mladih, zgodnih, uspešnih i zaljubljenih ljudi, oni su dostojanstveno, osmehujući se celoj planeti, predstavljali raskošnu srpsku lepotu i sofisticiran modni stil.

- To je bio poseban doživljaj, a pozornica je izgledala fantastično – objasnio je slavni Nole koji je na crvenom tepihu svoju voljenu, s kojom je u petogodišnjoj vezi, obasipao pažnjom, nežnošću i poljupcima.

- Svoju devojku nikada nisam previše eksponirao i nerado govorim o našem odnosu. U određenim granicama priče te vrste sasvim su mi u redu, ali pokušavam da sakrijem svoju intimu i uopšte mi nisu jasni ljudi koji se javno ispovedaju. Svakako da mi je pored podrške porodice izuzetno važna i ona koju dobijam od Jelene, kao i njihovo prisustvo na turnirima – istakao je mladi sportista svojevremeno u razgovoru za magazin Story.

Inače, o njemu u poslednje vreme sve medijske kuće daju opširne izveštaje, a poslednji u nizu je junski broj magazine Vogue u kome je priča o Novaku naslovljena sa Hot Shot Novak Đokovic. Novinar nije štedeo reči hvale, a modnom fotografu Normanu Džinu Roju naš sportista pozirao je u kupaćem kostimu.

- Prvenstveno imam na umu ko sam, odakle sam došao, gde sam odrastao i zbog toga nemam razloga da se ponašam na neprirodan način. Nikada mi nije bio cilj da sebe uzdižem u visine. I dalje sam najnormalniji dečko, kao što sam to bio i pre nekoliko godina – kaže Novak ostavljajući utisak skromnog momka koji je zahvaljujući vanserijskom talentu, naporu, trudu, radu, ali i ogromnoj žrtvi svojih roditelja, uspeo da zablista najsjajnijim sjajem i čvrsto se pozicionira na samom tronu belog sporta. Zato ne čudi podatak koji se prožima kroz svaki tekst koji se ovih dana piše o srpskom šampionu, a on glasi: Ne postoji jednostavan način da se objasni fenomen Novaka Đokovića jer on to svakako jeste.

Budući da se najslavniji srpski teniser kao dete susretao sa neadekvatnim uslovima za treniranje belog sporta, zahvaljujući kojem će samo nekoliko godina kasnije širom planete proslaviti Srbiju, njegov otac Srđan Đoković veoma se trudi da sve učini kako bi se uslovi za neke nove talentovane klince poboljšali. Stoga su proteklog petka na skupštini Unije teniskih profesionalaca Srbije održanoj u hotelu Zira, za čelne ljude odabrani oni koji će na najbolji način pomoći tenis u našoj zemlji. Za predsednika Unije teniskih profesionalaca Srbije odabran je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić, novi predsednik Skupštine je Srđan Đoković, a potpredsednik Milan Jerinkić.

Moni Marković

makonda-tracker