Milica Janketić: Zbog tate imam najveću tremu

0
Mlada glumica Milica Janketić i njen slavni tata Miša Janketić govore o tome kako su pomirili svoje različite stavove o bavljenju glumom i otkrivaju zašto je u njihovoj porodici oduvek prisutno pozorište u kući
foto: Marko Poplašen, Madlenijanum
foto: Marko Poplašen, Madlenijanum

Iako kao devojčica nije maštala o tome da postane glumica, ispostavilo se da je odrastanje pored slavnog oca Mihaila-Miše Janketića (72), mame Svjetlane Knežević (60) glumice u Pozorištu na Terazijama, sestre Ive (29) po zanimanju balerine i brata Marka (27) koji je takođe glumac, bilo neminovno da i Milica Janketić (21) izabere sedmu umetnost za svoj životni poziv.

- Odrasla sam u pozorištu, ali tek kada sam počela da razmišljam o izboru fakulteta u trećoj godini gimnazije, odlučila sam da se raspitam šta je sve potrebno za upis na glumu. Videla sam da su u omladinskom pozorištu Dadov u toku audicije i odlučila da probam. Za godinu dana igrala sam u nekoliko predstava i shvatila da je to ono što hoću, pa sam  sledeće godine iz prvog puta upisala FDU. Želela sam da me tata sprema za prijemni, ali on me je čuo samo jednom. Priznajem da sam imala tri puta veću tremu nego kada sam otišla na FDU i sve što mi je rekao bile su dve rečenice: Sine, bitno je da to budeš ti. I važno je da imaš dobro izgovorenu misao. Kada sam dobro shvatila šta to znači, uspela sam da ostvarim ono što sam naumila – započinje priču Milica, dok njen tata ističe zbog čega mu nije bilo svejedno kada je i njegovo najmlađe dete odlučilo da se bavi glumom.

- Roditelji glumci intimno u sebi uvek imaju neku vrstu otpora da se njihova deca bave tim poslom jer ljudi misle da je to velika privilegija koju oni dobijaju po nekoj vrsti protekcije. Milica me je kao gimnazijalka obradovala kada mi je otkrila svoju želju da studira veterinu i vrištao sam u sebi od sreće. A onda se uvukla u Dadov i inficirala. Naravno, nisam pokazivao da sam protiv toga, ali znajući kroz šta će sve neminovno morati da prođe naročito u današnjem vremenu kada su umetnost i pozorište zapušteni, nije mi bilo svejedno. Moj mlađi sin Marko je već šest godina diplomirani glumac i nema stalni angažman, kao ni šanse da će ga uskoro imati i tu leži poreklo moje zabrinutosti za Milicu. Ali, bio sam prinuđen da se pomirim s tim da će Marko biti glumac, starija ćerka Iva balerina, a najmlađa Milica glumica, pored roditelja koji su takođe glumci. Od nas šestoro u kući, jedino najstariji sin Radomir (34) nije glumac, niti je to ikada želeo da bude jer ima fantastično sigurno zanimanje - on je policajac. Srećom, moj unuk Srđan se odmalena bavi sportom i nadam se da mu neće pasti na pamet da bude glumac – kroz smeh priča glava porodice Janketić, dok se njegova ćerka, koja je prvu ulogu dobila u predstavi Doručak kod Tifanija, priseća kako je izgledalo odrastanje u umetničkoj porodici.

- Kod nas je uvek bilo pozorište u kući, a pošto sam najmlađa u porodici, imala sam bukvalno pet roditelja. Uvek sam bila svesna da sam dete popularnog oca, ali nisam tome pridavala veliku važnost. Bilo je trenutaka kada mi je to imponovalo, ali i smetalo. Moj najstariji brat Radomir to nije voleo i kada bi ga pitali da li je sin glumca Miše Janketića, odgovarao je: Jesam, ali moj tata je vodoinstalater. (Smeh) Tata ponekad deluje strogo i uvek je bio autoritet u kući, ali s druge strane nežan je i pun ljubavi. Uvek je bio požrtvovan i mogli smo da mu se obratimo kad god nam je trebala pomoć – priča Milica, dok njen otac ističe da je veoma ponosan na nju.

- Milica je moja mezimica i nikada nije bila maza, a dok nije otišla na Akademiju bila je prva zvezda u Dadovu. Video sam sve njene predstave, a kada sam slobodan pratim i ispitne predstave koje polaže na fakultetu. Gledao sam je u komadu Doručak kod Tifanija i veoma sam zadovoljan. Na pretpremijeri sam strahovao da ne pogreši zbog mene. Ona dobro izgleda, vrlo je emotivna, izvanredno dobro govori i ume da misli na sceni, što je priličan garant da će se uspešno baviti ovim poslom. Bilo bi zanimljivo i da svi zajedno zaigramo u nekoj predstavi – smatra slavni umetnik.

Jelena Kulović

makonda-tracker