ŽIVA LEGENDA

VLASTA DANAS SLAVI 93. ROĐENDAN: Slavni glumac je preživeo NACISTIČKI LOGOR I GOLI OTOK, a sa ove distance o životu govori ovako! (FOTO)

2

Njemu se dive sve generacije, a on i dalje ima energije za nove uloge!

foto: Stefan Jokić
foto: Stefan Jokić

Velikan srpske glumačke scene Vlastimir Vlasta Velisavljević danas proslavlja 93. rođendan, a s obzirom da je lav u horoskopu, tako se i drži lavovski.

 

Vlasta, jedan od najboljih srpskih glumaca, imao je uzbudljiv, ali i tužan život po kojem bi mogao da se napiše scenario za film, s obzirom na to da se našao u najkompleksnijim životnim situacijama.

 

Doajen srpskog glumišta bio je zatočen u nacističkom logoru, preživeo je opaku bolest, kao i kliničku smrt.

 

Vlasta je prilikom početka Drugog svetskog rata živeo sa porodicom u Beogradu. U to vreme vladala je ogromna glad, te je sa drugarima Miletom Vražićem i Nemanjom Markovićem krao jabuke koje su Nemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu. Kada su ga Nemci uhvatili, 1943. godine sa samo 17 godina, poslali su ga u koncentracioni logor.

 

foto: Damir Dervišagić

"Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika."

 

"Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda", ispričao je Vlasta Velisavljević u jednom intervjuu.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker