Jelisaveta Karađorđević: Počasna gošća venčanja veka

1
Srpska princeza Jelisaveta Karađorđević prepričava utiske iz Londona gde je prisustvovala glamuroznoj svadbi Kejt Midlton i princa Vilijama i otkriva kakav je novi kraljevski bračni par
foto: Story press, privatna arhiva, Guliver Rex Features
foto: Story press, privatna arhiva, Guliver Rex Features

Princeza Jelisaveta Karađorđević puna je utisaka nakon što je 29. aprila prisustvovala venčanju Kejt Midlton i princa Vilijama. Dobiti pozivnicu za ovu manifestaciju koja je okarakterisana kao događaj veka bila je stvar prestiža. Sve oči svetske, ali i domaće javnosti, toga dana bile su uprte u London u kojem se u jedanaest časova pre podne čekalo na ulazak buduće vojvotkinje od Kembridža u Vestminstersku opatiju. Na stotine posetilaca doputovalo je na Ostrvo kako bi bili što bliže svečanoj povorci. Ipak, svega dve i po hiljade ljudi imalo je tu čast da prisustvuje izgovaranju kraljevskog sudbonosnog da.

- Kada je reč o  britanskoj kruni, nije mi prvi put da prisustvujem kraljevskom venčanju. Naime, bila sam prisutna kada se princ Čarls venčavao sa Dajanom, potom kada se drugi put ženio Kamilom Parker i ovo je treći put da prisustvujem njihovim važnim datumima. Ovo poslednje venčanje na mene je ostavilo utisak najglamuroznijeg, mada je i prvo bilo bez zamerki. Oduševljena sam kako su na svadbenoj ceremoniji svi bili lepo obučeni, baš u skladu s događajem, a i protokol je bio besprekoran. Kejt je morala da uđe u crkvu tačno u deset časova i pedeset jedan minut, a venčanje je počelo u jedanaest časova - priča srpska princeza koja ističe da se uprkos činjenici što je tajna o venčanici dobro čuvana u britanskoj prestonici, ipak znalo ko će biti njen kreator.

- Svi su bili oduševljeni kada su ugledali Kejt. Uprkos tome što se krilo ime kreatora, u Londonu se uveliko govorilo da će haljinu dizajnirati Sara Barton kao predstavnik modne kuće Aleksandra Mekvina, što se na kraju ispostavilo kao tačno. Kada je kročila u katedralu, Kejt je izgledala veoma elegantno, po mom mišljenju čak i elegantnije od princeze Dajane. Inače, rekla bih da je Kejt uspela da se izdigne iznad brojnih poređenja sa lejdi Di i da se predstavi kao svoja. Verujem da je jedan od razloga i taj što je brineta. Da je plavuša još bi je više poredili - kaže princeza koja će ovaj događaj pamtiti kao izrazito lep, ali ističe i da ne žali što nije bila na svečanoj proslavi koju je princ Čarls organizovao u Bekingemskoj palati istog dana u večernjim časovima.

- Veče uoči venčanja prisustvovala sam prijemu u holu hotela Mandarin Oriental, potom venčanju, a u Bekingemskoj palati imala sam priliku da mladencima lično čestitam sklapanje braka. Ipak, te večeri na prijemu u istoj palati, koji je bio organizovan za najbliže i uglavnom namenjen omladini, nisam bila. Tada sam bila gošća grčkog princa Pavlosa kojeg sam posetila u društvu svog sina Nikolasa Balfura i snahe Stefani de Brauer i ta opuštena atmosfera mi je veoma prijala - govori Njeno kraljevsko visočanstvo otkrivajući kakav su utisak na nju ostavili budući naslednik britanske krune i njegova izabranica.

- Vilijama sam upoznala kada je bio mali još dok sam bila Dajanin i Čarlsov gost. Igrala sam se sa dečacima koji su bili veoma slatki, a takvi su i danas. Vilijam je veoma drag i izuzetno lep. Međutim, Ketrin sam prvi put videla sada i izgleda mi je vrlo elegantno i dostojanstveno. Sigurna sam da će to biti skladna bračna zajednica jer ona zna kako da se ponaša, koje su joj obaveze i verujem da će se toga pridržavati. Ipak, ona ima dvadeset devet godina, dok je Dajana kada se udala za Čarlsa imala svega dvadeset. S druge strane, Vilijam i ona se poznaju već deset godina i imali su priliku da se dobro upoznaju i pripreme za zajednički život - kaže Jelisaveta otkrivajući i koliki teret kruna donosi.

- To je izuzetno veliki teret, a pogotovo za Vilijama koji se veoma mlad suočio s gubitkom majke za koju je bio veoma vezan. Teret je ogroman, ali Kejt sigurno zna šta hoće, dok ne mogu da kažem da je i Dajana to znala. Teško je kada vas čitav svet posmatra i čeka na vašu grešku - zaključuje srpska princeza.

Moni Marković

makonda-tracker