život piše romane

REKLI SU NAM DA SE SPAKUJEMO I ZAUVEK NAPUSTIMO ZEMLJU: Sudbina Jelisavete Karađorđević je FILMSKA, a UŽASNE TRAUME nikad nije zaboravila!

1

Mnogo je patila kao dete kada je njena porodica morala da ode čak u Afriku.

Jelisaveta Karađorđević
Jelisaveta Karađorđevićfoto: Dragan Kadić

Početkom aprila 1936. godine na Belom dvoru rodila se kneginja Jelisaveta Karađorđević, kao ćerka kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge od Danske i Grčke.

 

Ipak, idiličan život na dvoru naglo je prekinut nekoliko dana pre nego što je omiljena jugoslovenska princeza Jelisaveta proslavila 5. rođendan.

 

- Rekli su nam samo da treba da spakujemo koliko god stvari možemo za četiri sata i zauvek napustimo Jugoslaviju. Iako sam bila dete strašno sam patila, a to mnogi nisu videli jer nisu mogli ni da pretpostave da dete može toliko patiti. Bila sam najvoljenija devojčica u državi, a preko noći sam se suočila sa tim da me više niko ne voli - ispričala je svojevremeno Jelisaveta u emisiji "TV lica kao sav normalan svet", dodajući da je izgnanstvo u Keniju ostavilo veliku traumu.

 

- Svakog jutra, kad bih se probudila, žmurila sam i brojala u sebi do deset i nadala se da ću se, kad otvorim oči, probuditi na Belom dvoru - dodala je kneginja skrušeno.

 

Život u Africi ne pamti po dobrom, kao ni povratak u Evropu...

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker