TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

PREŽIVELA JE POBAČAJE I SMRT DECE, SUPRUGOVE AFERE, ALI OSTAVLJALA JE MUŠKARCE AKO NISU DOVOLJNI BOGATI: Džeki Kenedi sa dobrim razlogom nazivaju NAJTUŽNIJOM prvom damom!

1

Prošlo je 25 godina od njene smrti.

džeki i džon kenedi
džeki i džon kenedifoto: Profimedia

Žaklin Buvije Kenedi Onazis preminula je 19. maja 1994. godine u 65. godini, daleko od očiju javnosti.

 

Prošlo je 25 godina od smrti žene koju nazivaju "najtužnijom prvom damom", a s obzirom na njen nesrećni brak s 35. američkim predsednikom Džonom F. Kenedijem, to i ne čudi previše.

 

Ipak, slavna Džeki O. doživela je i brojne druge životne udarce, kao npr. nekoliko pobačaja, mrtvorođenu ćerku Arabelu, te smrt sina Patrika, koji je preminuo nakon svega 39 sati, a tu su i brojne suprugove afere, kao i njegova tragična smrt pred njenim očima.

 

Džeki je bila potomkinja bogate američke porodice francuskog porekla, a kako se kretala u istim visokim krugovima kao i Kenedi, ne čudi što su se sreli na jednoj večeri u maju 1952. godine. Iste godine u novembru Džon je postao senator, a par se počeo intenzivnije družiti, te su u to vreme produbili svoju vezu.

 

1953. godine venčali su se u Njuportu pred 700 zvanica, a njihovo je venčanje u medijima odmah nazvano događajem godine. Ipak, ubrzo nakon venčanja krenuli su i prvi veliki problemi: Džon je patio od hronične Adisonove bolesti, a krajem 1954. godine bio je podvrgnut i dvema gotovo fatalnim operacijama. Žaklin je, zatim, pobacila 1955. godine, a godinu dana kasnije na svet je donela mrtvorođeno dete.

 

Ipak, par je prebrodio sve probleme, a Džon je sve više počeo uviđati kako mu deo popularnosti među masom donosi i obrazovana i elegantna supruga koja je bila politički osvešćena, te je vrlo brzo mogla proceniti svaku situaciju i dati mu koristan savet...

 

Nastavak na sledećoj strani...

džeki i džon kenedi
džeki i džon kenedifoto: Profimedia

Osim toga, mediji su je obožavali i nazivali modnom ikonom, pa je i sam Kenedi često javno zahvaljivao supruzi kao najvećoj podršci.

 

Ipak, dok su u javnosti njegova usta imala samo reči hvale za nju, kada su se svetla pozornice ugasila, on ju je varao gdje je stigao. U knjizi "These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie" piše kako je prva dama znala za sve suprugove afere. Znala je ljubavnice po imenima i iako su je uzrujavale, bila je spremna zažmuriti na sve, sve dok je suprug javno ne sramoti. Upravo ju je Džonova afera sa slavnom Merilin Monro najviše uzrujavala, jer je u to vreme plavuša bila prava diva, pa je postojala velika opasnost od toga da preljuba postane veliki skandal, uništi Kenedijevu reputaciju, ali i njen brak.

 

I dok se Džeki uzrujavala, glumica je maštala o tome kako će se njen ljubavnik oženiti njom. U istoj se knjizi navodi kako je jednom prilikom pitala bliskog prijatelja može li je zamisliti kao prvu damu. Jednom je čak i nazvala samu Džeki u Belu kuću, te joj otkrila kako joj je Džon obećao da će se oženiti njome, na šta joj je Džeki vrlo mirno poručila: "Merilin, udaćeš se za Džona, uselićeš se u Belu kuću, imati dužnosti prve dame, ja ću se iseliti, a ti ćeš dobiti sve probleme."

 

To se nije dogodilo, a glumica je ubrzo postala problem svom ljubavniku jer je nakon nekoliko zajedničkih noći postala opsednuta njime.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia

"On je s njom manje-više završio nakon jednog zajedničkog vikenda. Čak joj je pred svima rekao kako ionako nije materijal za prvu damu", otkrio je tada Džonov bliski prijatelj i priznao kako je Džeki znala i za to.

 

5. avgusta 1962. godine Merilin je okončala svoj život sa samo 36 godina, a u novembru 1963. predsednik Kenedi ubijen je u atentatu u Dalasu.

 

Džeki i njena sestra Li Radzivil od malih su nogu učene da su novac i moć najvažnije stvari u životu. Prvog dečka ostavila je zbog majke, jer mu porodica nije bila dovoljno bogata, a kasnijeg verenika hladnokrvno je ostavila nakon što se saznalo da zarađuje današnjih 160 hiljada dolara godišnje kao posrednik u trgovini. Dok ga je vozila na aerodrom, u džep mu je ubacila verenički prsten, te mu time dala do znanja da se venčanje neće održati.

 

Kasnije se Džeki udala za Aristotela Onazisa, ali ta ljubavna priča je već priča za sebe...

 

 

 

makonda-tracker