Održano venčanje veka

5
Princ Vilijam i Kejt Midlton venčali su se danas u 12: 20 časova u Vestminsterskoj opatiji pred skoro dve hiljade zvanica

Dok je mlada blistala u venčanici koju je kreirala Sara Barton, koja je svojevremeno radila sa pokojnim dizajnerom Aleksandrom Mekvinom, sa gornjim delom od ručno rađene čipke, velom i kraljevskom tijarom, mladoženja je bio obučen u crvenu oficirsku bluzu irske garde.

Zanimljivo je da princeza na venčanje nije stigla u staklenoj kočiji iz 1881. godine, već u rols-rojsu sa velikim prozorima na oduševljenje brojnih fanova koji su je ispratili burnim ovacijama.

Dok je Kejt ponela burmu napravljenu od velškog zlata, što je tradicija u kraljevskoj porodici od 1923. godine, Vilijem je još ranije rekao da neće nositi prsten.

Nakon ceremonije u Vestminsterskoj opatiji, mladenci su se kočijom odvezli u Bakingemsku palatu, gde nakon njihovog pojavljivanja na balkonu i prvog zvaničnog poljupca, sledi ručak koji priređuje kraljica za oko 650 zvanica.

Mladenci popodne odlaze u palatu Sent Džejms da se odmore, a uveče ih očekuje večera koju organizuje princ Čarls za 300 zvanica, a potom i veliki bal.

Inače, britanska kraljica Elizabeta Druga proglasila je princa Vilijama i Kejt Midlton nekoliko sati uoči venčanja za vojvodu i vojvotkinju od Kembridža, što je najviša titula u rangu plemićkih titula.

Vilijam je dobio i titulu grofa od Straterna i barona od Karikfergasa, što znači da će njegova izabranica posle venčanja postati i grofica od Straterna i baronesa od Karikfergasa.

Jelena Kulović

makonda-tracker