Goran Bregović: Da nije bilo rata, bio bih penzioner

1
Slavni muzičar Goran Bregović priznao je da oseća posebno zadovoljstvo što može ponovo da korača ulicama rodnog grada Sarajeva, ali i kako je posle rata uspeo da krene dalje

Frontmen Orkestra za svadbe i sahrane govorio je kako je kao student filozofije postao član Komunističke partije, ali i zašto je neočekivano počeo da stvara duhovnu muziku.
- Život se s nama zeza uvek. Ja sam studirao filozofiju. I u to doba kad studiraš filozofiju, postaneš profesor marksizma. I onda sam bio obavezan da budem u partiji. Moji i tata i mama su bili u partiji. Posle sam bio izbačen iz partije, jer mi je bilo dosadno. Kada sam izašao s fakulteta onda sam bio u mesnoj zajednici pa je to bilo dosadno. Na fakultetu je stvarno bilo interesantno biti u partiji. Ali, kada sam studirao, studirao sam s jednim već u to vreme doktorom teologije i imao sam susrete sa religijom, tako, na nekom malo ozbiljnijem nivou. Onda sam posle, pre desetak godina, imao veliku porudžbinu od Vatikana. I dobio sam i neku veliku nagradu za duhovnu muziku, a imao sam i kao savetnika papinog savetnika za liturgije. I tako sam nekako u poslednje vreme imao dosta porudžbina – rekao je Bregović u intervjuu za Deutche Welle koji prenosi Dnevni avaz i otkrio šta za njega danas znači Sarejvo.

- Ove godine sam ponovo prijavljen u Sarajevu (smeh). Moje zvanično mesto boravka je od ove godine Sarajevo, ponovo. Ne znam da li nauka ima objašnjenje zašto je to tako uzbudljivo – celi život mesto gde ste se rodili. Nema tu ništa razumno. Ja od početka rata živim u Parizu, verovatno najlepšem gradu na svetu za živeti. I sad sam prvi put nakon 1991. godine hodao ulicama Sarajeva. Tako da ne znam zašto je to tako uzbudljivo. Ali, bilo mi je lepo i uzbudljivo. Bilo mi je lepo da srećem ljude, da se pozdravljam – otkrio je nekadašnji lider grupe Bijelo dugme i priznao da je zbog početka rata na prostoru bivše Jugoslavije krenuo ispočetka.

- Bio sam u Parizu kad je počeo rat. U jednom trenutku sam izgubio sve. Dakle, ništa više nisam imao. Nisam imao ni tetku da odem na ručak. I onda je sve krenulo dalje. Život ide dalje. Nemoguće je da jedan rat uništi život. Ljudi su puno žilaviji od jednog rata. Nažalost, to je užasno reći, ali da nije bilo rata ja bih bio penzioner. Već sam ispucao svu municiju i već mi je bilo dosta toga. Na Polju kod Brača hteo sam da pravim kuću i već sam uvežbao to pecanje odlično. I onda mi je sladak bio taj drugi početak, to da se krene od početka. I sada zato stalno radim tako debitantske stvari. Svake godine radim nešto što nikad nisam radio – priznao je poznati muzičar koji je na pitanje koliko danas vredi Goran Bregović kao umetnik duhovito odgovorio:
- Pa ne znam. Nekom mnogo nekom ništa! (Smeh)

Priredila: Jelena Kulović

makonda-tracker