Vesna Čipčić: Istraživač pred šporetom

0
Glumica Vesna Čipčić otkriva sve tajne vojvođanske kuhinje, a vrsne recepte masne, začinjene i pikantne hrane koje je nasledila od svoje porodice danas kombinuje sa jelima svetskih kuhinja
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Glumica Vesna Čipčić obožava da kuva, a iako je većinu recepata koje priprema ponela iz roditeljskog doma u Kikindi, svoj vojvođanski način ishrane neretko upotpunjuje kulinarskim specijalitetima raznih svetskih  kuhinja.

- Kada sam u prilici rado kuvam, mada već godinama imam pomoć u kući i privilegiju koje mnoge domaćice priželjkuju, a to je da ne kuvam svakodnevno, što je onda posebno kreativno. Na detinjstvo me podsećaju nedeljni rinflajši, supe sa grizom i knedlama od džigerice, ali i ova špikovana teletina u sosu od šargarepe. Iako nije neko posebno jelo niti uslovljava specijalnu pripremu, nikada i nigde ga nisam više jela nego kod moje mame. Dok sam bila kod majke u Kikindi, nije mi davala ni jaje da ispečem. Ne zbog toga što sam bila razmažena, već zato što je znala da ću se naraditi i da me kuvanje neće zaobići. Tek kada sam se odvojila od roditelja, počela sam da se interesujem za kuhinju. Prvo sam naučila da pravim supu jer mi je ona najviše nedostajala. Zamisliti Vojvodinu bez rinflajša, sosa i krompira je naprosto nemoguće. Nedelja ne može da prođe bez toga i tu tradiciju zadržala sam i u svom domu, samo što sam ja dodala sos od asparagusa, komorača, brusnice, višanja... U Vojvodini se jede začinjena, pikantna i masna hrana. Ja izbegavam takvo meso, pa umesto svinjetine stavljam teletinu. I tamo važi pravilo da se petkom jede testo koje domaćice same umese. Flekice sa kupusom i krompirom su obavezne, kao i rezanci sa šećerom ili makom s kojima se završava obrok. Testo se u našem kraju jede u neograničenim količinama kao nigde u Srbiji – otkrila je Vesna neke od tajni panonske kuhinje.

- Kad malo bolje razmislim, ne sećam se da sam spremila jelo a da nije bilo ukusno ili da sam ga ne daj bože bacila. Umem da prepoznam dobru hranu i nema šanse da zabrljam. Postoji jedno jedino jelo koje mi nikada nije pošlo za rukom da napravim onako kako bi trebalo, a to je rižoto. Ili se pretvori u kačamak ili dobijem neki rđavi puding. Zaista spremam sva jela karakteristična za Vojvodinu, volim i dalmatinsku kuhinju, ali je pravim na sebi svojstven način. U sve ono što je lagano i spremljeno gotovo na vodi, obožavam da dodam jače začine. Slana jela mnogo više volim i u mom slučaju slatkiši se nalaze iza svega slanog i to na skali posle dvadeset praznih mesta. Mnogo sam visprenija kada je reč o takvoj hrani. Svakako vodim računa o tome da se vino slaže uz obrok, mada se u mom domu uz ručak uvek piju sok ili voda. Ali, pre večere može da se popije žestoko piće, a uz jelo i neko dobro vino. Italijanska hrana mi prija i za nju sam izuzetno vešta, a trudim se da sa putovanja uvek donesem nove recepte. Recimo, kada se vratim iz Rusije, obavezno napravim boršč, ali ne onako kako ga oni prave, već po sećanju na ukuse osmislim recept. Taj istraživački rad u kuhinju izuzetno mi je zanimljiv – zaključila je glumica.

PREDJELO

LUK SA ŠLJIVAMA I BADEMOM

SASTOJCI: crni luk – vegeta – biber – aleva paprika – suve šljive - badem

PRIPREMA: Izdinstati crni luk sa vegetom, biberom i alevom paprikom. Dodati suve šljive bez koštica i sve dobro prodinstati, a na kraju dodati seckani prženi badem.


ČORBA

 

ČORBA U LEPINJI

SASTOJCI: nekoliko lepinja – razno povrće – crni luk – 200 g teletine – začini – pavlaka ili mileram

PRIPREMA: Iseći gornje delove sa lepinja, izvaditi sredinu i zasušiti ih u rerni, tako da se gotovo pretvore u keramičke tanjire, ali tako da čorba ne iscuri iz njih. Povrće iseckati u kockice, izrendati crni luk i teleće meso isečeno na manje komadiće pa sve dobro izdinstati. Dodati vegetu, peršun, biber, a pre svega začin taragon. Na kraju sve začiniti pavlakom ili mileramom, a čorbu poslužiti u tanjiru od lepinje.


SALATA



SALATA OD SVEŽEG SPANAĆA

SASTOJCI: crni i beli luk – 100 g slanine – malo bri sira ili gorgonzole – 100 g pečuraka – pavlaka – malo spanaća

PRIPREMA: Prodinstati malo crnog i belog luka na ulju. Iseckati slaninu na kockice i malo je prodinstati. Dodati isečene sveže pečurke i sve zaliti pavlakom u koju smo naseckali malo sira. Opran i iseckan svež spanać zaliti ovim prelivom.


GLAVNO JELO

ŠPIKOVANA TELETINA U SOSU OD ŠARGAREPE

SASTOJCI: 300 g telećeg ribića – malo belog luka –vegeta – ulje – kisela pavlaka – peršun po želji – desetak šargarepi – malo gustina

PRIPREMA: Teleći ribić iseći na kocke 3x3 centimetra i dobro išpikovati belim lukom, posuti vegetom i propržiti na ulju sa svih strana.

SOS: Izrendati desetak šargarepi sa tri glavice crnog luka. Doliti vodu i dinstati, a pred kraj dodati malo razmućenog gustina. U sos spustiti meso, pa još malo dinstati. Na kraju staviti 2 kašike pavlake, seckani peršun i servirati uz pire krompir.


SLATKIŠ

PIŠINGER ILI OBLATNE

SASTOJCI: 9 celih jaja – 450 g šećera (18 kašika) – 7, 5 štangli čokolade za kuvanje – 400 g butera ili margarina – šaka mlevenih oraha ili badema – oblande – lešnik

PRIPREMA: Pomešati jaja i šećer pa smesu kuvati na tihoj vatri. Dodati čokoladu za kuvanje. Skinuti sa šporeta i u vruću masu dodati buter ili margarin i šaku mlevenih oraha ili badema. Kada su oblande namazane, posuti ih seckanim orahom ili lešnikom.

makonda-tracker