Tanja Bošković: Kuvanjem pokazujem kreativnost

0
Glumica Tanja Bošković priča kako je zavolela kuvanje i otkriva zašto se pridržava pravila da čovek ne treba da pojede više hrane nego što može da stane u njegovu šaku

Svaki put dok prirpema hranu, glumica Tanja Bošković u tome istinski uživa, a najbitnije kulinarske veštine savladala je tokom odrastanja u svojoj porodici.


- Kuvanje je izvanredna stvar zato što predstavlja ličnu kreativnost i doživljaj svakog od nas. Tajna je u ljubavi služenja nekog drugog jer ni jedno spektakularno jelo ne pripremate samo za sebe. Prve recepte naučila sam uz svoju nanu i baku koja je bila Crnogorka i koja mi je pokazala kako da napravim čuveni pirjan, boraniju sa suvim šljivama. Reč je o jelu koje se najbolje jede u Crnoj Gori jer njegov ukus u potpunosti odgovara tom podneblju. Žao mi je što se u Beogradu ne neguje tradicija letnjih kuhinja i što se bar jednom godišnje u Skadarliji ili Knez Mihailovoj ulici ne organizuje dan kada svi kuvamo na ulici i na taj način pokažemo našu tradicionalnu gostoljubivost - govori Tanja koja sa posebnom pažnjom svoje umeće prenosi na svoje naslednike ćerku Lanu i sina Đorđa.

- Moja deca neće izaći iz kuće dok ne budu fantastično znala da kuvaju i dok ne budu spremni da svojim naslednicima prirede nešto lepo. Oni moraju da znaju da dočekaju i isprate svakoga. U mojoj porodici smo svi jeli zajedno, bilo nas je teško sakupiti jer su svi radili, ali se znao ritual i dok svi nisu bili za stolom nije se jelo. Za užinu si mogao da dobiješ aleve paprike i masti, ili da ubereš iz dvorišta posluženje koje ti najviše odgovara. Moja nana se zvala Danica Maksimović, i ona potpisuje nesvakidašnji recept za čuvene tetka Danine bombice. Napraviš crnu tortu, staneš nasred prostorije pa je ispustiš, i od svega što možeš da sakupiš, a da valja napraviš bombice i serviraš ih. Svoju ishranu danas zasnivam na pravilu da čovek ne treba da pojede više hrane nego što može da stane u njegovu šaku, to je sasvim dovoljno za zdravlje i neopterećenost organizma i daje dovoljno energije bez suvišnog prejedanja. Dešavalo mi se da kad se mnogo trudim u kuhinji i želim nekoga da oduševim to jelo propadne. Tako su nastale kreten torte jer kada mi je naročito važno da nekoga oduševim ta torta mora da propadne - ističe Tanja.

PREDJELO



AVOKADO PREDJELO

SASTOJCI: 1 avokado – 1 glavica crnog luka – 1 šargarepa – 100 g seckanih indijskih oraha – limun

PRIPREMA: Avokado preseći po dužini izbaciti koščicu, izdubiti ga do kože koja može da posluži umesto posude za serviranje. Meso iz avokada isitniti viljuškom, u tu smesu stavti sitno seckani crni luk, izrendanu šargarepu, indijske orahe i tri kapi limunovog soka. Sve mešati dok se ne dobije ujednačena masa koju potom treba vratiti u koru od avokada ili servirati u nekoj manjoj posudi.


SUPA



ČORBICA OD BUNDEVE

SASTOJCI: 500 g izrendane bundeve – 250 g posne pavlake – 0,25 dl prosenog mleka – margarin – bosiljak – začin C – ulje – so – biber

PRIPREMA: U pola kilograma izrendane bundeve staviti kašiku margarina, posoliti, pobiberiti, a potom sve zajedno propžiti. Dodati pola litra vode i čorbu kuvati 10 minuta, zatim dodati bosiljak i začin C, kuvati još 10 minuta, a onda sipati posnu pavlaku i jednu šolju prosenog mleka i sve to kuvati još 5 minuta.


SALATA



TANJINA SALATA

SASTOJCI: zelena salata – rukola – čeri paradajz – pomorandže – limun – maslinovo ulje

PRIPREMA: Iscepkati zelenu salatu, dodati rukolu, čeri paradajz i iseckane pomorandže. Salatu preliti maslinovim uljem i zakiseliti sokom od limuna po ukusu.


GLAVNO JELO



TUNA U DRAMATIČNOM SOSU

SASTOJCI: 1 kg sveže tune – 1 kg praziluka – 500 g pirinča – 5 dl belog vina – 5 dl vode – so – biber – ruzmarin – bosiljak – korijander – maslinovo ulje

PRIPREMA: Tunu iseći na komade debljine prsta. Staklenu posudu za pečenje podmazati maslinovim uljem, i u posudu iseći praziluk i sipati pirinač. Jednu stranu tune u komadima prisloniti uz mešavinu začina: so, crni biber, korijander, stucani ruzmarin, bosiljak. Potom čistu stranu tune staviti na pirinač u posudi, polako sipati vino i vodu i peći na 180°C dok pirinač ne bude gotov.


SLATKIŠ



SUVE ŠLJIVE U CRNOJ ČOKOLADI 

SASTOJCI: 500 g suvih šljiva – 100 g crne čokolade – 0,5 l crnog vina – 100 g badema – 100 g oraha – margarin

PRIPREMA: Rastopiti crnu čokoladu na kašičici margarina i prokuvati je u crnom vinu. Zagrejati u vodi i crnom vinu očišćene suve šljive. Nakon toga u šljive staviti po jedan badem ili orah i potopiti u rastopljenoj čokoladi, a porom ostaviti na rešetku od šporeta da se osuše.

Piše: Danilo Mašojević, Mesto snimanja: Restoran Pietro dell Oro

makonda-tracker