Vesna de Vinča i u Parizu sadila jorgovane

0
Poznata novinarka, predsednica Miss Yu kompanije i autor projekta Srbija zemlja jorgovana Vesna de Vinča organizovala je ovu manifestaciju i u Parizu
Foto:  Ivan Dobričić
Foto: Ivan Dobričić

Manifestacija Srbija zemlja jorgovana održava se pod pokroviteljstvom partrijarha Irineja u znak sećanja na Jelenu Anžujsku, koja je pre osam vekova na dvoru Uroša Nemanjića dočekna ovim cvetom. U Srbiji je u prethodne četiri godine zasađeno preko šest hiljada jorgovana, a autor ove ideje je Vesna de Vinča. Ona je odlučila da srpski jorgovani zablistaju i na francuskom tlu i da ih pritom posade potomci krunisanih glava evropskih dvorova, a zasađeni su kod dvorca Madam Pompadur i u kvartu Bondi gde se nalazi i crkva Svete Petke. Manifestaciji su izmeđiu ostalih prisustvovali i knez Aleksandar Karađorđević, kao i miss Srbije Milica Jelić.

- Za tu priliku došla sam u Pariz u nameri da pronađem potomke i naslednike divne kraljevske loze Anžuja. Domaćin manifestacije bila je naša umetnica Sofija Ćuk Garofani koja je sa svojom porodicom učinila da ovaj događaj bude elitan. Jorgovan ima neverovatnu moć ne samo da mire ljude, nego da povezujr Srbiju sa Istokom i Zapadom. Predstavnici evropskih kraljevskih porodica okupili su se sa nama u Parizu, kao i vitezovi Svetog Lazara. Ono što je najvažnije je da su gradonačelnici mnogih francuskih gradova dali predlog da se manifestacija sađenja jorgovana organizuje i kod njih uz učešće naših ljudi u dijaspori – ponosno kaže Vesna de Vinča.

Pogledajte prilog i izjave učesnika:

makonda-tracker