Obeležen Svetski dan hemofilije uz podršku brojnih sportista

0
Svetski dan hemofilije obeležen je simboličnom šetnjom atletskom stazom stadiona Crvene Zvezde, uz podršku lekara, brojnih sportista, prijatelja iz sportskog društva Crvena Zvezda i poznatih ličnosti iz javnog života Srbije

Oboleli od hemofilije, zajedno sa svojim porodicama, lekarima i prijateljima, prošetali su atletskom stazom Marakane, uz podršku svojih prijatelja: ministarke omladine i sporta Snežane Samardžić-Marković, predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara, potpredsednika Sportskog saveza Srbije Daneta Korice, predsednika Rukometnog kluba Crvena Zvezda Nenada Peruničića, direktora sportskog centra Voždovac Predraga Peruničića,  trenera fudbalskog kluba Crvena Zvezda Roberta Prosinečkog, trenera RK Crvena Zvezda Igora Butulije, predsednika Atletskog saveza Srbije Veselina Jevrosimovića, kapitena Vaterpolo kluba Partizan Vladimira Vujasinovića, košarkaškog menadžera Milana Opačića, predsednika FK Crvena Zvezda Vladana Lukića, generalnog sekretara Atletskog saveza Srbije Slobodana Brankovića i drugih. 

Jedan od glavnih problema sa kojima se oboleli of hemofilije susreću je nemogućnost kućnog lečenja, a u Srbiji oko 700 ljudi boluje od hemofilije.

- Želeo bih da pozdravim ove hrabre ljude koji se neumorno i sa puno entuzijazma bore za svoja prirodna prava, da imaju adekvatno lečenje, koje im je neophodno za normalno funkcionisanje. Hemofilija je bolest sa kojom se nesmetano živi samo ukoliko se terapija adekvatno primenjuje. Kao (bivši) sportista, ne mogu ni da zamislim kako je ovim ljudima, koji treba da budu potpuno ravnopravni članovi društva u kom žive i rade, ali nemaju za to osnovne, terapijske uslove. Za to im je potrebna podrška države i nadležnih zdravstvenih institucija”, izjavio je Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije.

 

makonda-tracker