Džoni Štulić: Naježim se kad čujem pesmu Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac

0
Nekadašnji frontmen grupe Azra Džoni Štulić otkrio je da je pisanje knjiga njegova glavna preokupacija, kako muziku radi prvo za sebe, ali i da mu se ne dopada ono što sada radi Goran Bregović

Nakon što je sajtu YouTube postavljeno šest do sada neobjavljenih obrada narodnih pesama Džonija Štulića, popularni muzičar u ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz otkrio je da ne zna kako je do toga došlo.

- To ide preko satelita u svakom slučaju. Ja sam te stvari svirao sedamdesetih godina. A snimci? Pojma nemam. Pesma Što te nema je kao rahatluk. Kad pogledaš na YouTubeu, samo ženske pevaju. To mi ide na nerve. Ipak, morao je neko. Ko kuću gradi, žena ili muški? Muškarci, naravno, pa ko će da se pati? To je stara pesma Alekse Šantića. Ramo, Ramo je iz jednog indijskog filma. To sam svirao sedamdesetih godina. Otkud znam kako se to sada pojavilo. To je tada spadalo u novokomponovanu narodnu muziku – rekao je frontmen Azre koji je govorio i čime se sada bavi.

- Još nisam završio pisanje. To što je zimus objavio Plato Books probno je izdanje. To je ogromno, kao enciklopedija... Nikad kraja. Drago mi je da imam to što imam, ali još nisam završio. Ima barem još godinu posla. Ali, ja to ne čitam. Ne mogu, samo slike gledam. I za to mi treba sat. Stalno zebem je li mi koja ispala. Stalno nešto krate, izbacuju... To su muke, ne može čovek spavati. Ima dosta različitih i kompaktnih stvari i onda ja komplikujem sa merama, ima dosta elemenata i onda se vrlo lako pošandrca. Jer, kaže se da je znanje krhko. Nemam nikakvih planova, jer moram završiti ovo što sam počeo. Poslednjim naporima to radim – priznao je popularni Džoni i otkrio da li priprema nešto novo kada je muzika u pitanju.

- Još sam u tim zarezima. Muziku radim prvo za sebe, da sebe obrazujem. Za koga bih drugog? Uvek sam je objavljivao. Uglavnom. Kad nešto imam, to podelim. Najviše sam voleo instrumentale. Živa istina. Ne moram da se patim. Ali, kada sviraš instrumentale, onda nemaš publiku na koncertima i moraš da zineš... A čim zineš, kakve ima razlike na kojem je jeziku kad se ionako ne razumemo – istakao je poznati kantautor koji je otkrio da prati Bijelo dugme na YouTube-u.

- Kad čujem Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac, sav se naježim. Volim Selmu, Da sam pekar, Ružmarin i šaš. Hajdemo u planine mi je malo dojadila, jer se stalno svirala za Olimpijadu. Ma čak i ne slušam pesme, divim se koliko imaju gledanja. Samo broj gledam – rekao je Štulić koji je na pitanje da li mu se sviđa ono što danas radi Goran Bregović sa Orkestrom za svadbe i sahrane odgovorio:

- Ne baš.

Priredila: Jelena Kulović

makonda-tracker