Tonči Huljić: Čekam da pravda bude zadovoljena

0
Kompozitor Tonči Huljić govori o neizvesnosti u kojoj se našao nakon što ga je Županijski sud u Splitu proglasio krivim, nada se da će pravdu naći na sudu u Strazburu i ističe da mu je porodica sada najveći oslonac
foto: Vladimir Šporčić, Story arhiva
foto: Vladimir Šporčić, Story arhiva

Tvorac nekih od najvećih hitova u istoriji regionalne pop muzike, kompozitor Tonči Huljić (49), nedavno je dospeo u žižu medijskog interesovanja kada je umalo mogao da se nađe iza rešetaka. Naime, dok privodi kraju snimanje svog novog albuma na kojem sarađuje sa sastavom Madre Badessa, Goranom Bregovićem i Petrom Grašom, a njegove tri nove pesme Ko na hašišu, Amerika i Anarkišta nailaze na odličan prijem kod publike, stigle su ga optužbe da je njegova numera Da me hoće Stipe koju izvodi pevačica Minea, plagijat pesme Dalmatinka autora Ive Bašića. Županijski sud u Splitu izrekao mu je zatvorsku kaznu od sto dana jer nije platio novčanu kaznu u iznosu od dvadeset hiljada evra kako je prvobitno odredio sud.

- Radi se o potpuno suludoj odluci suda koja je inicirana strahom ljudi koji rade u pravosuđu. Ovo je vreme lova na veštice. Neko me optuži da sam ukrao pesmu, onda me država goni zbog toga, a sudije se nađu u neprijatnoj situaciji jer je ispred njih slavna osoba, pa kako bi se dokazali izreknu presudu po kojoj zahtevaju da im isplatim dvadeset hiljada evra ili odležim sto dana u zatvoru. Žalio sam se sudu u Strazburu i sada čekam epilog događaja. Pokušavam da dokažem da sam bio žrtva ucene Ive Bašića koji me je tužio, a sada je pokojni. U vreme kada je objavljena dotična numera, tražio je od mene hiljadu maraka da me ne bi pravno gonio i da sam ga poslušao, priznao bih krivicu, što ja nikako nisam želeo – ističe Toni kojem su najveća podrška u teškim trenucima supruga Vjekoslava (48), sin Ivan (23) i ćerka Hana (20).

- Veoma sam ponosan na svoju decu. Moj sin Ivan ima veliku autorsku ambiciju kada je reč o muzici. Radio je najnoviji album Doris Dragović i pesme su stvarno divne. Bojim se kako će se snaći u ovom trenutku na ovim prostorima. On je svom svojom dušom pravi liričar, sa istančanim ukusom za harmoniju. Ćerka Hana studira muzičku akademiju i s njom pripremam veliki projekat koji radimo u Londonu, ali kao i za sve ozbiljne stvari u životu i za ovo je potrebno vreme kako bismo sve priveli kraju. Sa svojom decom ne ulazim u velike sukobe, želim da se sama razvijaju – otkiva čuveni kompozitor koji ne osporava činjenicu da je deci poznatih roditelja teže da ostvare svoje poslovne ciljeve. To potkrepljuje za njega veoma važnom saradnjom koju ostvaruju bratanac Olivera Dragojevića, ćerka Miše Kovača i njegov sin.

- Desila se jedna divna situacija, skoro istorijska kada je reč o našoj muzici, a to je da moj sin Ivan radi za Ivanu Kovač i Petra Dragojevića. Prezime je najveće opterećenje mladim ljudima. Pred decom poznatih roditelja je veliki zadatak koji im otežava da se bave onim što vole, a to je da se sami izbore za svoje mesto na sceni. Svuda u svetu postoji animozitet prema njima – kaže Huljić koji je beskrajno zahvalan svojoj supruzi na načinu na koji je vaspitala njihovu decu.

- Mi u Dalmaciji smatramo da kod nas vlada pater jer su muškarci glava  kuće, što oni zvanično i jesu, ali su majke te koje sve drže na okupu. Vjekoslava je odgajala našu decu, bila je s njima sve vreme i uspela je da od njih napravi dobre ljude. Najvažnije mi je što su naši naslednici skromne i nenametljive osobe, zbog čega ih drugi mnogo vole. Raduje me vreme koje provodim u našem domu, a porodica je moj najveći kritičar – završava muzičar.

Danilo Mašojević

makonda-tracker