tuga

ANDRIJA KUZMANOVIĆ ZAUVEK SE OPROSTIO OD SVOG OCA: Preminuo Radojica Kuzmanović - čovek bez kojeg jedna stvar neće biti ista!

2

Čitav svoj život Radojica je posvetio narodnoj igri.

andrija kuzmanović
andrija kuzmanovićfoto: Vladimir Šporčić

U ponedeljak, 18. marta,  iznenada je preminuo Radojica Kuzmanović, dugogodišnji solista, umetnički direktor i nekadašnji direktor Ansambla "Kolo".

Radojica Kuzmanović, rođen 1955. u Kikindi, bio je istaknuti pregalac u oblasti folklorne umetnosti, nosilac nagrade za Životno delo Ansambla "Kolo", kao otac našeg glumaca Andrije Kuzmanovića. 

 

 

Čitav svoj život posvetio je narodnoj igri. Za doprinos u oblasti očuvanja i negovanja tradicionalne umetnosti nagrađivan je najvišim priznanjima u zemlji i inostranstvu.

 

Andrija se juče oglasio i na svom Instagram profilu povodom izenadnog gubitka. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by andrija kuzmanovic (@pedzidzons) on

Umetnički opus Radojice Kuzmanovića obuhvata više od 30 koreografskih dela i muzičko-scenskih prikaza, realizovanih u zemlji i inostranstvu. Njegove koreografije se nalaze na repertoaru Ansambla "Kolo", Ansambla "Venac" i mnogih folklornih ansambala u zemlji i dijaspori.

 

Bio je redovni saradnik RTS-a i stručni sagovornik na temama tradicionalne igre i koreografije. U serijalu izvorne narodne muzike i igre Šljivik bio je stalni član žirija.

 

Bio je angažovan kao koreograf na Pesmi Evrovizije u Beogradu 2008.

 

 

makonda-tracker