Lea Kiš: Zahvalna sam Bogu na ćerki

2
Voditeljka Lea Kiš priča o prvim novinarskim koracima svoje ćerke Sare koja ju je iznenadila kada je krenula njenim stopama i otkriva kako se uz svoju jedinicu i sama podmladila
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Iako ju je rodila ćerku pre šesnaest godina, voditeljka emisije Nedeljno popodne na TV Pink Lea Kiš (43) tek sad je dobila naslednicu u bukvalnom smislu te reči, pošto je njena ćerka Sara (16) krenula maminim stopama i nedavno postala voditeljka emisije Televizija nove generacije na Studiju B. Ponosna mama otkriva da je izuzetno raduje Sarin angažman, ali i da se uz svoju mezimicu tinejdžerku potpuno podmladila.

- Uveliko gazim četrdeset i treću godinu tako da sam samo duhom najmlađa na roditeljskim sastancima. (Smeh) Uz Saru sam se i ja pomalo vratila u tinejdžerske dane i volim društvo njenih drugarica. Kada pravi party za svoje društvo, Sara me nikada ne izbaci iz sobe. Pokušavam da uđem u njen život na zreo način i da vodimo normalan život bez usiljenog odnosa majka - ćerka - kaže Lea koja ipak želi da uvek zna šta se dešava u životu njene ćerke.

- Prija mi uloga dežurnog noćnog taksiste i trudim se da što više osluškujem Sarine želje i potrebe. Svaki roditelj se teško miri sa činjenicom da mu je dete odjednom odraslo i suprug i ja smo delimično zabrinuti kada je van kuće, ali se trudimo da Saru previše ne davimo i puštamo je da gradi sebe i svoju ličnost. Uključena sam u sve segmente njenog odrastanja, iako ona želi da što više bude sama i da ima svoju slobodu - opisuje Lea tinejdžerske dane svoje ćerke i priča o njenoj odluci da uđe u medijske vode.

- Mnoge zvezde su ponikle na Studiju B i radujem se što će Sara  proći tu školu. Odluku da počne da se bavi voditeljstvom donela je spontano sama, pošto je to projekat njene škole Miloš Crnjanski. Sara je jednog dana došla kući i saopštila mi da je postala jedna od voditeljki emisije, a ja sam ostala zatečena jer nisam zamišljala da voli posao kojim se i ja bavim. Odrasla je u televizijskim studijima u koje sam je vodila sa sobom, ali nikada nisam primetila želju da se time bavi. Izgleda da joj je bez mame sada sve mnogo interesantnije. Sada suprug prvo odgleda ćerkinu emisiju nedeljom, pa potom moju i onda nam deli kritike. Nije baš najsrećniji što je Sara odabrala novinarstvo jer je i sam već dugo u tom poslu i smatra ga nepovoljnim za ženu - otkriva Lea, a njena ćerka, a odnedavno i koleginica se nadovezuje.

- Snimanja maminih emisija bila su mi dosadna, ali kada su meni ponudili da vodim emisiju Televizija nove generacije, ideja mi se dopala. Radim najave i intervjue na terenu i sviđa mi se koncept te tinejdžerske emisije - priča Sara koja je dugo trenirala odbojku, ali je zbog bolesti odustala od omiljenog sporta i posvetila se voditeljstvu.

- Mnogo sam volela odbojku, ali sam zbog mononukleoze morala da prestanem sa treninzima i potom joj se nisam vraćala - ističe Sara kojoj je mama bezuslovno posvećena budući da joj se nije ostvarila želja da joj podari brata ili sestru.

- Iako smo suprug i ja želeli da imamo mnogo dece, život je učinio da smo drugu bebu izgubili i nakon toga je bilo nemoguće da se opet ostvarimo kao roditelji. To je velika patnja za našu porodicu. Za vreme rata 1999. godine imala sam tešku vanmateričnu trudnoću i jedva sam ostala živa. Ali, hvala Bogu što nam je prvo podario Saru i što smo sada srećna tročlana porodica, iako imamo uslova i za dvoje, a možda i troje dece. Baš zbog te proživljene nevolje sada još više cenimo ono što nam je život dao - priča Lea čiji je brak sa uglednim sportskim novinarom Momčilom Jokićem navodno nedavno bio pred raskolom.

- Polazeći od sebe, suprugu i meni, kao ljudima koji su godinama u medijima, nije bilo lako da shvatimo zašto bi nam takvim pričama naudio neko od kolega. Našli smo se u žiži javnosti ni zbog čega, zato što je neko želeo da izleči svoje frustracije. Tek tada smo videli koliko ima dušebrižnika koje je obradovala pomisao da u mom braku nešto nije u redu - ističe voditeljka koja je takođe morala da se izbori i sa glasinama kako je u više navrata koristila usluge  estetskog hirurga.

- Dežurni sam hipohondar i sigurno se ne bih tek tako odlučila na plastičnu operaciju. Možda bih se na to odlučila kada bi me danas zatvorili u kapsulu i sutradan me izvadili. Tajnu mog izgleda čuva genetika jer i moja mama ima sedamdeset godina i imam utisak da je nakon određenog vremena prestala da stari - zaključuje Lea.

Nikola Rumenić

makonda-tracker