Viki Miljković: Drama usred mirnog popodneva

0
Folk pevačica Viki Miljković proživela je pravu agoniju kada je nju i njenu porodicu nakon nedeljnog ručka uznemirila snažna eksplozija, a potom i stravičan požar tokom kojeg je hrabro spasavala komšije
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Miran nedeljni ručak 20. februara porodici pevačice Viki Miljković (36) zauvek će ostati u sećanju jer ga je nenadano prekinula snažna eksplozija. Folk pevačica je sa suprugom, harmonikašem i kompozitorom Draganom Taškovićem Tašketom (39) i rođenim bratom Vladicom (32) došla u Niš kod majke Zorice, kod koje je već bio njen sin Andrej (3). Mada su supružnici želeli da nakon ručka odmah krenu za Beograd, stravičan požar u stanu do njihove zgrade omeo ih je u planovima. Naime, baka Vera Moračić (87) ostavila je sveću na pokretnoj klimi koja se prevrnula i zapalila njen stan u prizemlju.

- Nakon ručka igrala sam se sa sinom i odjednom smo svi čuli kako je nešto puklo. U prvi mah smo pomislili da je promaja zalupila vrata. Majka je otišla do kuhinje da zatvori prozor, ali ju je šokirao dim koji je kuljao iz prizemlja zgrade preko puta. Komšija je pokušavao da izvuče baku iz stana. Bila je u spavaćici, čarapama i sva zagaravljena. Moj Vladica je strčao niz stepenice kako bi pomogao komšiji da je spase, a meni je rekao da pozovem vatrogasce. U panici nisam mogla da se setim pravog broja pa sam pozvala i hitnu pomoć. Taške je već oblačio jaknu i trčao niz stepenice za Vladicom kako bi mu pomogao. Konačno sam dobila vatrogasce i panično ponavljala da dođu na adresu Petra Vučinića jer je već počeo da gori i stan na prvom spratu – seća se Violeta koja i deset dana nakon strašnog požara još pred očima ima sliku vatre i gustog dima. Tog popodneva je ne razmišljajući o sebi druge stavila na prvo mesto i sa bratom i suprugom pokušavala da spase komšije.

- Ostavila sam sina sa majkom u stanu i strčala ispred zgrade da pomognem suprugu i bratu. Prihvatila sam baku koju su izvukli iz stana, a Taške je na sve načine pokušavao da pomeri automobil koji je bio parkiran ispred zgrade jer smo se uplašili da će eksplodirati. Istovremeno, zbog plamena koji je krenuo ka gornjim spratovima stanari su pokušavali da izađu kroz prozor. Vladica i komšija su uspeli da izvuku one sa prizemlja i visokog prizemlja, ali onima na višim spratovima nisu mogli da pomognu. Još mi je pred očima stravična scena žene koja je, presavivši se kroz okno prozora,  pokušavala da udahne vazduh – seća se pevačica.

Delovalo je kao da haotičnom danu nema kraja, a pevačica se pored komšija brinula za majku i sina koji su bili u zgradi preko puta, a do koje je takođe stigao gust crni dim.

- U panici sam ponovo otišla do našeg stana, da vidim kako su Andrej i mama. Dim je već počeo da ulazi u naš stan. Ponovo sam zvala vatrogasce koji su stigli posle deset minuta, iako se meni činilo da je prošla čitava večnost. Došli su jednim kamionom, ali kada su videli koliki je plamen, pozvali su još dva. Požar su glasili šest sati. A pošto se dim proširio i na drugi deo zgrade, kao i na našu, odlučila sam da sina izmestim iz stana. Stavila sam mu mokar peškir preko lica, a potom ga je Taške zgrabio i odneo na drugi kraj ulice, odakle je sa mojom majkom taksijem otišao kod rođaka. Odlučila sam da ne budu kod kuće kako bih mogla da pomažem komšijama koji su u nevolji. Srećom, sve se dobro završilo, a baka koja je izazvala požar, hospitalizovana je sa lakšim povredama – priča Viki kojoj je u tim trenucima bilo najvažnije da plamen ne odnese žrtve.

Ksenija Konić

makonda-tracker