Životna priča - Šade Adu: Tajni život soul dive

Spoj afričke tradicije i engleske sofisticiranosti doprineo je svetskoj slavi pevačice Šade Adu koja ni nakon pola veka života i dva braka ne odustaje od ideje o samoći, a svoju pažnju usmerila je na ćerku Ilu
1
1 / 8 Foto: Guliver

Soul diva Šade Adu nakon decenije pauze ponovo je aktivna na muzičkoj sceni, a publici se vratila albumom Soldier of Love. U pesme koje je dugo pripremala utkala je i deo svoje intime koju inače nerado deli sa javnošću. Mada nikada nije želela da postane muzička ikona, time što je ostala dosledna sebi i svojim načelima, postala je uzor mnogim mladim pevačima. Zahvaljujući lepom i egzotičnom izgledu, ali prvenstveno soul muzici, sa primesama džeza, koju interpretira, preko noći je stekla planetarnu popularnost. Kako je vreme prolazilo, a ona stekla pohvale i kao kompozitor, tekstopisac i producent, u njenom okruženju rastao je i broj onih koji nisu mogli da se pomire sa činjenicom da neko ko tako dobro izgleda u isto vreme može da bude talentovan, odlučan i snalažljiv. Slavna pevačica nikada se nije uklapala u standardnu sliku o pevačicama koje svoju karijeru grade na fizičkom izgledu i postoje kako bi zabavljale muškarce. Zahvaljujući obožavaocima širom sveta, ali i kolegama koje su joj pružile podršku, uspela je da se otrgne od tog stereotipa. Sa porastom njene popularnosti i njen privatni život postojao je sve intrigantniji, ali i tajanstveniji. Diva koja je prodala više od 30 miliona albuma, privatnost ceni više od bilo čega, a krug starih prijatelja poštuje više od luksuznog načina života.

- Priča se da sam sramežljiva i otuđena diva. Diva sam, naravno, ali nisam sramežljiva i otuđena. Jednostavno, svoje vreme radije provodim sa prijateljima nego sa novinarima - ispričala je jednom pevačica. Iako mnogi njen novi album najavljuju kao veliki povratak na muzičku scenu, on to zapravo nije, jer je Šade između svakog albuma pravila gotovo decenijsku pauzu. Album Stronger than pride izašao je 1988. godine, a četiri godine kasnije izdala je Love Delux, nakon koga je prošlo deset godina od objavljivanja CD-a Lovers rock. Danas, nakon deset godina, uspešna pevačica ponovo se vratila na scenu albumom Soldier of Love. Pravi razlog za tako dugačku pauzu Šade objašnjava činjenicom da ona pomera muzičke standarde. Njeni albumi, smatra, nisu proizvodi koji izlaze kao na traci. Oni predstavljaju individualne primerke koji zahtevaju svrhu i razlog. Isto kao što i njihova autorka pokušava da bude samo Šade ili Shardy, kako je zovu Amerikanci, a ne slavna pevačica.

- Jednom sam u Diznilend otišla sa perikom i velikim naočarima sa kojima sam izgledala tužno. Neko mi je prišao i pitao me: Jesi li ti Shardy? A ja sam odgovorila: Ne, ko je Shardy? On se tada veoma naljutio na mene i rekao mi: Ne znaš ko je Shardy? To je smešno. Jesi li živela u pećini? - sa osmehom prepričava umetnica koja se neretko do javnosti skriva iza raznih perika i maski. Muzička diva je oduvek želela da njen glas nađe put do srca slušalaca, dok je svoj intimni život oduvek vešto krila, čak i od neumoljivih paparaca koji je danonoćno prate na svim kontinentima i putovanjima.

Helen Folasade Adu, kako joj je pravo ime, rođena je u gradiću Ibadanu u Nigeriji 16. januara 1959. godine. Poput mnogih njegovih sunarodnika, njen otac Bisi Adu je iz Afrike emigrirao u London kako bi studirao na ekonomskom fakultetu. Ljubav sa njenom majkom, medicinskom sestrom An Hajes, planula je gotovo u sekundi. Na venčanje su se odlučili nakon samo nekoliko meseci zabavljanja. Britanku je ljubav prema Bisiju odvela čak na drugi kontinent.  Par je otputovao u  zapadnu Afriku, gde je Bisi dobio ponudu za mesto profesora. U Nigeriji je rođeno dvoje njihove dece, ali ljubav ipak nije uspela da savlada sve prepreke. Brak više nije mogao da se održi i An se vratila u Englesku. Ni po koju cenu nije želela da se odvaja od svoje dece pa je na povratnički put krenula sa ćerkom i sinom. Teška odluka i činjenica da je njena ćerkica imala samo četiri, a sin dve godine, nisu je više pokolebali da se ipak vrati u domovinu.

- Bila sam svesna problema koje su imali moji roditelji, ali ih nikada nisam povezivala sa pitanjem rase. Mislim da je mom ocu to bio problem. Potiče iz malog sela, a kao drugom sinu na njemu je uvek bio pritisak da mora da uspe. Moj deda je imao sedam žena. U Nigeriji je oduvek postojalo veliko rivalstvo među majkama. Svaka misli da one druge žele da je otruju. I to doslovno - priseća se Šade, koja je do početka sedamdesetih sa majkom i bratom živela kod bake i deke u Eseksu. Tamo je naučila da jaše i čak je zadržala konja koga je kupila objavljujući razne honorarne poslove. S obzirom na to da je u detinjstvu često bila sama, knjiga joj je bila najbolji prijatelj. Ipak, u tinejdžerskom dobu otkrila je da je mnogo zanima moda i odlučila je da joj se posveti. U istom periodu otkrila je da joj izuzetno prija soul muzika pa je rešila da nauči da pleše. Muzika koju je slušala u diskotekama u blizini lokalne američke vazduhoplovne baze, opčinila ju je pa je počela da izlazi i po lokalnim pabovima u mestu Ilford. Zaljubila se u note Kurtisa Mejfildela, Donija Hetveja i Marvina Greja. Njišući se uz ritmove lagane muzike sasvim slučajno otkrila je i da joj se dopadaju muškarci.

- Prvi put sam se poljubila kada sam imala četrnaest godina. Bio je veoma visok. Upoznali smo se prilikom mog prvog izlaska u disko West Cliff. Prvi put kada sam spavala sa dečkom imala sam petnaest godina. Sve se odigralo na tavanu i nije bilo baš lepo. Čudno je što do tog trenutka nisam bila preterano zainteresovana za dečake. Bila sam veoma ružna pa nisam želela da se osećam odbačeno. Zato sam ih izbegavala i umesto toga vreme sam provodila sa konjima - otkrila je slavna pevačica u jednom od retkih intervjua koje je dala. Mada njeni intervjui mogu da se nabroje na prste, Šade je svaki put kada je govorila u javnosti bila iskrena o svakom segmentu svog života.

Sa osamnaest godina otišla je u London, gde je u St Martin school of Art završila trogodišnje studije i stekla diplomu modnog dizajnera. Dok je studirala sa prijateljicom Đojom Melor otvorila je radnju u kojoj je kreirala garderobu. Šade je poznata kao osoba koja veoma ceni i poštuje prijateljstva pa je tako upravo Đoja danas njen glavni stilista i kreator garderobe koju nosi privatno, ali i na nastupima. Još kao adolescentkinja Šade se zaposlila kao manekenka jer je oduvek bila perfektne građe. Ipak, i tada je govorila da je muzika njena najveća ljubav i da su ostale profesije samo prolazna stvar u njenom životu. Kao članica latino grupe Arriva prvi put je izvela kultnu pesmu Smoth Operator koja je nakon samo nekoliko nedelja postala broj jedan na američkoj top listi. Nedugo nakon toga sreću je okušala u bendu Pride koji se ubrzo preimenovao u grupu Šade jer su članovi benda želeli da se zovu upravo imenom njihovog lid vokala. Šade i momci iz benda tri godine su proveli na turneji pre nego što su potpisali ugovor sa Sony musicom.

Šade nikada nije obraćala pažnju na materijalne stvari pa je tako uživala u malom trošnom stanu iznad vatrogasne stanice na severu Londona. Sakupila je veliku kolekciju muzičkih ploča, a tmurne dane joj je uveseljavao mačak Klinders. Prekretnica u njenom životu bila je 1983. kada ju je Li Baret, koji je kasnije bio njen menadžer, pitao da li zna da peva. Iste godine potpisala je samostalni ugovor sa Epid Rekords. Soul diva tada je govorila da je više uživala u kreativnom procesu stvaranja albuma, nego u gotovom projektu. S obzirom na to da je mesec dana provela na turnejama, u autobusu je neprestano pisala. Trenuci kada nije radila bili su samo onda kada je imala loše dane.

- Mislim da su sve te promene bile veoma emotivne. To je bilo razdoblje kada su britanski tabloidi bili najviše zainteresovani za mene. Pojavljivali bi se svuda u bilo kojoj zemlji, zvonili mi u sobu i postavljali mi svakakva pitanja - iskrena je pevačica kojoj britanski mediji zameraju zato što svoj privatni život vešto krije.

Godinu dana nakon što je 1985. završila snimanje filma Absolute Beginners, preselila se u Madrid gde takođe nije mogla da pobegne od medijske paženje, naročito zbog toga što se tada prvi put istinski zaljubila i bila spremna da se preseli u drugu zemlju zarad ljubavi.

- Udala sam se za Karlosa Skolu, filmskog reditelja iz Madrida. Bila je to ljubav na prvi pogled, a viđali smo se otprilike četiri godine pre nego što smo se venčali. Najopasnija stvar koju sam u životu napravila jeste to što sam se udala za njega - priznala je znatiželjnim medijima nakon brojnih insistiranja. Glamurozno venčanje zaljubljenih umetnika održano je 1989. godine u starom dvoru Vinuelas. Iako je brak počeo glamuroznom proslavom, završio se i pre nego što je bilo ko mogao da pomisli da je njihovoj ljubavi došao kraj.

- Bili smo verovatno više razdvojeni nego zajedno. Ubrzo sam otišla. Nikada se nemojte udavati. Verujem u to da su ljudi zajedno i da se daju jedno drugome, ali ne verujem u brak. Svog supruga sam volela jednako i dan pre venčanja kao i dan posle. On je insistirao da se venčamo. Mislila sam: Dobro, učiniću ono što on želi od mene. Možda će to pomoći našoj situaciji. Verovatno će se osećati sigurnije. Ali, evo šta se dogodilo - otkrila je Šade koja se nakon bračnog kraha ponovo preselila u London, u veliku kuću viktorijanskog stila koju je obnovila uz pomoć voljenog brata.

- Bliža sam sa bratom sada nego dok smo odrastali. Najbliži si s onima sa kojima se svađaš, a mi smo se često svađali. Slažem se sa svojom majkom i veoma je poštujem - izjavila je intrigantna Britanka koja je sredinom devedesetih napustila rodni kraj i otišla u Ocho Rios na Jamajci, gde je sa lokalnim producentom Bobom Morganom svila porodično gnezdo. Kruna njihove ljubavi dogodila se 21. jula 1996. kada su dobili ćerkicu Ilu. Ipak, ni činjenica da je postala majka nije uspela da smiri divlju narav muzičke dive. Majka tada jednogodišnjeg deteta dobila je prekršajnu prijavu zbog opasne vožnje i zanemarivanja policije koja ju je opomenula.

Intrigantna diva zbog brojnih nastupa 1997. vratila se u Englesku gde i danas živi sa svojom ćerkom. Nikada nije želela javno da otkrije šta se tačno dogodilo i zbog čega je okončala emotivnu vezu sa Bobom.

- Ta ideja o životu sa samo jednom osobom izuzetno je nepraktična. Naročito ako uzmemo u obzir mnogobrojne promene kroz koje prolazimo tokom života. Ako nešto radim, ne primećujem ništa oko sebe. Ako razgovaram sa nekim telefonom, onda sam posvećena samo tome. Nemam vremena ni za koga drugog što je žalosno. Sviđaju mi se ljudi koji mogu da rade više više stvari istovremeno, ali ja jednostavno nisam takva, što može biti zastrašujuće - iskrena je Šade.  

Priredila: Ksenija Konić

Tekst je objavljen u 230 broju magazina Story, 16. februara 2010. godine.

makonda-tracker