Preminula Ejmi Vajnhaus

Devojka anđeoskog glasa, dvadesetsedmogodišnja pevačica Ejmi Vajnhaus nađena je mrtva u svom stanu u Kamdenu u Londonu. Uzrok smrti još uvek nije poznat.
2
1 / 10 Foto: Profimedia

U isto vreme obožavana i omražena britanska pop pevačica Ejmi Vajnhaus, nije se snašla u svetu slavnih i bogatih, pa je izlaz iz ličnih problema i drama pokušala da pronađe u drogi i alkoholu, dok je muziku stavila u drugi plan. Međutim, i nakon katastrofalnog početka turneje i koncerta koji je održala u Beogradu, mnogi su se ipak nadali da će se crnokosa diva oporaviti nakon dužeg perioda rehabilitacije. No, pevačica ipak nije uspela da se izvuče i njeno telo nađeno je u subotu, 23. jula oko 16 časova u njenom stanu u londonskom Kamdenu. Detalji o uzrocima smrti još uvek nisu objavljeni.

Pročitajte životnu priču Ejmi Vajnhaus koju je magazin Story objavio u decembru 2008. godine:

Ejmi Vajnhaus svoje miljenike osvojila je briljantnim glasom i soul pesmama koje peva i stvara potpuno iskreno, unoseći u njih lične drame i emocije. Mada je svojom muzikom na dva do sada objavljena solo albuma pridobila brojnu publiku, osvojila je i prestižne nagrade. Njen kontroverzni način života bio je razlog zbog kojeg je punila stranice tabloida koji su se češće zanimali za njen privatni život nego za profesionalnu karijeru. Droga i teški mentalni poremećaji sa kojima se i dan-danas bori obojili su njene dane i stavili senku na potencijalnu blistavu karijeru.

Rođena u jevrejskoj porodici u predgrađu Londona pre dvadeset pet godina, 14. jula 1983. godine, Ejmi je rasla obožavana od svojih najbližih. Uvek je dobijala ono što je želela, a njena specifična tvrdoglavost mogla se naslutiti od prvih koraka. Još u najranijem detinstvu Ejmi je bila veoma vezana za baku Sintiju koja je prva u njoj prepoznala muzički talenat. Kada joj je bilo devet godina usmerila ju je na časove pevanja u školi Susi Earnshaw Theatre School for further training. Mnogo pre toga, tek što je progovorila, naučila je da uživa u muzici, pošto ju je otac Mič, inače taksista po profesiji, uspavljivao uz pesme Frenka Sinatre, koje joj je i sam pevao. Njena majka Dženis, farmaceut po profesiji, i stariji brat Aleks takođe su sa mnogo razumevanja pristupili vanserijskom talentu malene Ejmi.

Nakon četiri godine provedene u školi za natprirodne talente,  Vajnhausovu su zbog tvrdoglavosti i nošenja pirsinga u nosu izbacili. To je nije mnogo potreslo, a edukaciju je nastavila 1997. godine u Školi za mlade talente kada je dobila i prvu ulogu u seriji The fast show. Bez obzira na sve pozitivne kritike i pohvale, Ejmi nije mogla da se izbori sa svim svojim kompleksima. Mada je kao devojčica želela da postane konobarica na rolerima, brzo je odustala od te ideje.

Od tinejdžerskih dana skretala je pažnju na sebe i tetovažama koje je stavljala na celo telo, a najviše komentara izazvala je gola devojka koju je nacrtala na ramenu. Imala je samo petnaest godina kada je istetovirala lik Beti Bup na leđima, a taj postupak je objasnila rečima: Moji roditelji uglavnom shvataju da ću uraditi šta god poželim, i to je zaista tako. Velikim perikama i ziftcrnom kosom, koju je tapirala do pola metra iznad glave, pokazivala je želju da na sebe skrene pažnju. Nikada nije marila za trendove, već ih je sama postavljala, pa joj je ubrzo i široko namazani crni ajlajner oko očiju postao zaštitni znak.

- Nesigurna sam osoba, naročito kada je reč o mom izgledu. Znam da sam muzičar, a ne manekenka, pa ne mogu sebi mnogo da pomognem. Što imam manje samopouzdanja, više pijem. Mnogi moji vršnjaci planiraju budućnost i decu, a ja ločem do iznemoglosti i ne gubim vreme na takve gluposti. I moja frizura otkriva mnogo o mom psihičkom stanju. Što je perika veća, to se ja jadnije osećam - iskrena je bila džez diva.

Ejmi se rano upustila u probleme sa drogom, a njeni psihički poremećaji došli su do izražaja zbog čega su glas i besprekoran talenat, na kojem su joj mnogi zavideli, otišli na dno. Kao izvor svih svojih problema navodila je to što je dete razvedenih roditelja koje nikada nije moglo da se pomiri sa činjenicom da je njen tata otišao iz porodičnog doma zbog ljubavnice. Stariji brat Aleks oduvek se zaštitnički ponašao prema sestri, čak ju je naučio da svira gitaru i da čita poeziju, zahvaljujući čemu je kasnije i sama počela da piše dramatične stihove bazirane na događajima iz svog života. Bes i nemogućnost izlaska iz traumatične situacije posle razvoda roditelja Ejmi je opevala na svom prvom albumu Frenk. U njenim pesmama teške trenutke nastale kao posledica napuštanja prepoznao je i sam gospodin Vajnhaus.

Buntovništvo posrnule dive počelo još u tinejdžerskim danima manifestovalo se tako što je sa samo šesnaest godina bežala iz škole jer joj je to jednostavno bilo zabavno. I danas, kada je njen život postao tunel bez mogućnosti da se na njegovom kraju pojavi svetlost, čini se da o njemu ne razmišlja ozbiljno.

Svetsku slavu stekla je tokom 2006. godine kada je objavila svoj drugi album Back to black. Pesmom Rehab dočarala je svoj život i kroz njene stihove objasnila da ona u stvari ne želi da ide na odvikavanje od droge i alkoholizma.

- Već rano ujutro lupala bih na vrata paba moleći da mi ih otvore. Mrzim sebe kada pijem i znam da nema ničeg goreg od alkoholizma. Kada se napijem postajem zla kučka - priznala je Ejmi u jednom od retkih intervjua koje je dala na tu temu.

Društvo u kojem se kretala uvek je bilo problematično, a lude žurke najčešće je organizovala sa prijateljem Dejvom Navarom, dok se jedno vreme zabavljala i sa problematičnim momkom Aleksom Džonsom. Glasom je opčinila sve svetske zvezde, pa je tako svojevremeno pevala i sa Mikom Džegerom, koji joj je u mladosti bio idol.

Osamnaestog maja 2007. godine udala se za Blejka Fildera koji je njen život sa ionako velikim problemima zbog kreka pretvorio u bunar bez dna. Iako se njena porodica oštro protivila toj vezi sa besposličarem, Ejmina tvrdoglavost još jednom je nažalost pobedila. Samo dno života dotakla je pošto je sa suprugom bila uhapšena zbog posedovanja kreka, pa je čak jednu noć provela u pritvoru. Kada joj je suprug drugi put sam boravio u zatvoru dvadeset sedam meseci, tokom prvih nekoliko Ejmi ga je redovno posećivala. Međutim, nedavno je rešila da okonča ovaj sumanuti brak i zatražila je razvod. Blejk koji je nedavno bio na rehabilitaciji, a potom se ponovo vratio u zatvor, izjavio je da će joj dati razvod i da neće očekivati ni funtu od njenih osamnaest miliona dolara, koliko se procenjuje da trenutno poseduje. U nedavnom intervjuu koji je Blejk dao sam sebe optužuje da je pevačicu uveo u svet droge.

- Kada je prvi put uzela krek bilo je to nakon što me je pitala da li može malo da proba. Krek je najgora droga. Čini te paranoičnim, nerazumnim, naoštrenim i potpuno sumnjičavim prema svima. Odmah se navučeš. Bio sam slab i zavistan, pa sam je pustio da proba - sa kajanjem priča Blejk.

U toku jednogodišnjeg braka sa Blejkom Ejmi je non-stop uzimala drogu što je posvedočio i podatak kada je britanski tabloid The Sun objavio video snimak na kojem se pevačica i njen suprug drogiraju i zlostavljaju bele miševe koje su po svoj prilici čuvali u svom stanu. To što su tada izazvali revolt Društva za zaštitu životinja uopšte ih se nije ticalo. U trenucima dok joj je suprug bio u zatvoru,  pevačicu je razarala usamljenost. U tom periodu paparaci su je uhvatili sa belim prahom na zadnjem sedištu automobila. Kao i obično, njeni predstavnici za štampu pokušali su da poprave situaciju i objasne medijima o čemu je zapravo reč.

- Ejmi je postala usamljena posle odlaska svog supruga u zatvor pa je odlučila da kupi novu kuću. U toku je prenošenje nameštaja, a to belo što se nalazilo u jednoj od kesa nije droga, kako su mediji spekulisali, već peškiri.

Slava i bogatstvo dočekali su Vajnhausovu potpuno nespremnu, pa je odmah pošto je postala popularna počela da boluje od bulimije, a kasnije joj je dijagnostikovana i manična depresija. Kao uzrok bolesti pluća mnogi navode preteranu konzumaciju kreka, a to je Ejmi više puta sprečavalo da održi zakazane koncerte. Čak nije došla ni na dodelu Gremi nagrada gde je bila nominovana za pet kategorija od kojih je osvojila čak četiri jer nije dobila američku vizu, ali putem video linka zahvalila je svim svojim obožavaocima. I ovog puta informacije o njenom privatnom životu dali su njeni portparoli za javnosti.

- Ejmi je mnogo napredovala u lečenju otkako je nedavno primljena na kliniku za odvikavanje od zavisnosti. Razočarana je time što nije dobila vizu, ali prihvata američke propise i nastavlja da se koncentriše na svoj oporavak.

Roditelji čuvene pevačice bezuspešno pokušavaju da prodru do njene svesti kako bi je odvratili od gotovo sigurnog sunovrata. Pokušavajući da preuzme kontrolu nad svojom ćerkom, Mič je u nekoliko navrata pomislio kako mu je to pošlo na rukom, ali se droga kao najgori neprijatelj kontroverzne pevačice uvek iznova vraća u njen život. Nedavno je Ejmi po ko zna koji put poželela da se vrati normalnom životu, ali je ponovo završila u bolnici, zbog kako navodi njen PR menadžer, loše reakcije na lekove. Ipak, britanski tabloidi problem pripisuju njenom povratku u mračni svet narkomanije.

Žena čiji je glas s početka dvadeset prvog veka opčinio planetu, a kombinacija soula, džeza i R’N’B muzike koju izvodi oduševila je i stručnu javnost, moraće sama sa sobom da reši problem i pokuša da pronađe način da spasi svoj život, dok će pesme koje je napisala svakako ostati zapisane u analima svetske muzike.

- Pišem o onome što mi se događa, što me izjeda, poražava, pišem o tome zato što sam tužna, zla, zaljubljena, povređena... Ja sam gradska devojka sa hiljadama frustracija i problema, nisam idiot i nije me sramota da pokažem da sam ranjiva - zaključila je Ejmi.

Nakon dvogodišnje borbe sa zavisnošću i nekoliko neuspelih veza, Ejmi se vratila na scenu i u decembru 2010. održala povratnički koncert u Moskvi, za koji je dobila milion funti. Nakon toga održala je pet velikih koncerata u Brazilu, a u Beogradu je održala svoj poslednji nastup, 18. juna na Kalemegdanu.

Ksenija Konić

Tekst je objavljen u 171. broju magazina Story, 30. decembra 2008. godine.


makonda-tracker