Željko Bebek: Čarobni porodični ritual

Veliku ljubav prema skijanju pop pevač Željko Bebek preneo je i na svoju decu Zvonimira i Katarinu koje zajedno sa suprugom Ružicom svake zime po tradiciji odvodi na Kupres gde su sagradili i vikendicu
0
1 / 3 Foto: Azra

Pevač Željko Bebek (65) zimski odmor proveo je u porodičnom okruženju na Kupresu u Bosni i Hercegovini sa suprugom Ružicom (41) i njihovom decom, sinom Zvonimirom (8) i ćerkom Katarinom (6) u vikendici koju su sagradili pre pet godina. Nekadašnji pevač grupe Bijelo dugme obožava skijanje, pa je tu ljubav preneo i na svoju porodicu. Zbog toga svako jutro ustaju u osam ujutro, u devet su već na stazi i tu ostaju sve dok ne padne mrak, a na pauzama uživaju dok ispijaju čaj ili vino.

- Skijamo samo radnim danima i izbegavamo vikende jer je tada velika gužva na stazi. Tokom odmora sve vreme smo bili bez televizije, novina i uopšte medija, čak ni radio nismo slušali. Mobilni telefoni su naša jedina spona sa svetom. Deca uveče gledaju crtaće na DVD-ju, a Ružica i ja im se često pridružimo. Tako nam odgovara jer odmor čovek može da pronađe samo uz pravi mir – kaže Bebek koji je ovog puta evocirao uspomene na detinjstvo.

- Kao dete odlazio sam na Jahorinu, ali Bjelašnica je bila moja prva planina. Jedna zima na Šavniku bila je sudbonosna. Toliko sam se lepo proveo da sam odmah zavoleo sneg i skijanje. Imao sam dvanaest godina i za današnje uslove verovatno sam kasno stao na skije, ali sam ljubav prema tom sportu zadržao do danas. Kada sam otišao iz Sarajeva, posećivao sam zimske centre u Austriji i Italiji, a pre pet godina odlučio sam da napravim vikendicu u Čajuši na Kupresu. Drago mi je da su moja deca zavolela skijanje, tako da smo praktično po ceo dan zajedno i to porodično jedinstvo mi je najvažnije od svega – iskren je Željko.

Poslednjih nekoliko godina legendarni muzičar izuzetno vodi računa o zdravom načinu života, pa pored pravilne ishrane upražnjava i sportske aktivnosti.

- Skijanje je dobar dodatak u borbi za zdrav život. Vina se ne odričemo, ali odričemo se žestokih pića, cigareta, noćnih provoda... Naša kuća je vikendom otvorena za brojne prijatelje, družimo se, prepričavamo anegdote i opuštamo uz roštilj i čašu dobrog vina. Uvek su to divna druženja s odličnom atmosferom. U ovim godinama još nemam potrebu da kažem kako me bilo šta boli, a sve je to zahvaljujući skijanju i sportu – objašnjava Željko koji u naredna tri meseca planira da završi novi album za koji se nada da će biti pravi poklon vernoj publici.

- Želim da ponovo i u novim aranžmanima snimim pesme koje sam otpevao u rokenrol fazonu, da zvuče onako kako ih doživljavam danas. Velika mi je želja da ta muzika bude završena jer će ona biti svojevrstan poklon mojoj publici, kroz koji ću im zahvaliti za lepu poziciju na kojoj su me držali sve ove godine – kaže Bebek i objašnjava zbog čega je nedavno napustio projekat Kad bih bio Bijelo dugme.

- Teško je u nedogled održavati bliske odnose, a u onom između Mladena Vojičića Tife i Alena Islamovića došao je trenutak kada se nije mogao razrešiti nesporazum, što je dovelo do toga da se isključim iz projekta. Neslaganje je nastupilo zbog toga što sam pod imenom Kad bih bio Bijelo dugme vodio priču u kojoj bismo nas trojica putovali po svetu i pevali stare pesme uz nekoliko onih koje smo pevali kao solo izvođači. Smatrao sam da se taj program ne sme menjati i dirati. Ipak, njih dvojica su dve godine tražili načine da me privole da snimimo nove pesme, neke sam i čuo, ali nikada nisam pristao da uđem u studio i moj je odgovor uvek bio isti. Bio sam protiv toga jer nisam video nikakav razlog da nas trojica kao trio snimamo nove pesme i da se one objave pod firmom Bijelo dugme. Prvo zbog toga što je to nepotrebno, a drugo jer nije fer u odnosu na projekat Bijelo dugme, budući da sam zajedno sa Goranom Bregovićem stvarao i postavljao imidž te grupe na temeljima na kojima on i danas postoji – zaključuje Bebek.

Ksenija Konić

makonda-tracker