Natali Portman: Ne želim da imam nikakve veze sa Galijanom

0
Oskarovka izraelskog porekla Natali Portman odlučila je da prekine svaki vid saradnje sa britanskim modnim kreatorom Džonom Galijanom zbog njegovih antisemitskih izjava
foto: BANG
foto: BANG

Iako se šuškalo da je ovogodišnja dobitnica Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu Crni labud Natali Portman trebalo da se na crvenom tepihu pojavi u garderobi koju je dizajnirao slavni dizajner Džon Galijano, glumica je za ovu priliku ipak odabrala ljubičastu Rodarte haljinu. S obzirom na to da je samo tri dana pre ove glamurozne ceremonije procureo video snimak na kojem pedesetogodišnji kreator pod dejstvom alkohola u jednom pariskom lokalu veličajući Hitlera vređao na nacionalnoj osnovi izvesnu Džeraldinu Bloh, nazivajući je pogrdnim imenima i aludiravši na njeno jevrejsko poreklo, odluka Portmanove rođene pre dvadeset devet godina u Jerusalimu nimalo ne čudi.

- Izuzetno sam šokirana i zgrožena komentarima Džona Galijana u snimku koji je procureo. Pošto sam iz ugla ovog video materijala sagledala gospodina Galijana u potpuno novom svetlu, kao ličnost koja je ponosna što je Jevrejka više ne želim da budem dovođena ni u kakvu vezu sa njim. Samo se nadam da će ovi užasni komentari da nam svima služe kao podsetnik da promišljamo i delamo protiv ovih i dalje neiskorenjenih predrasuda koje su u suprotnosti sa svim onim što je lepo – poručila je Natali, koja je zaštitno lice Diorovog parfema.

Modna kuća Dior u kojoj je Galijano radio od 1996. godine, prvo je kreatora suspendovala na neodređeno vreme, da bi danas doneli definitivnu odluku o otpuštanju svog glavnog dizajnera.

- Čvrsto osuđujemo izjave Džona Galijana koje su u totalnoj suprotnosti sa suštinskim vrednostima za koje se kuća Christian Dior oduvek zalagala – poručeno je iz samog vrha Diora.

Pogledajte video iz Pariza u kojem Džon Galijano prenosi poruke nacizma i antisemitizma:

makonda-tracker