Ljiljana Stjepanović: Unuka me već prevazilazi

0
Glumica Ljiljana Stjepanović priča čemu uči svoju unuku Kseniju Repić s kojom glumi u seriji Selo gori, a baba se češlja, kao i predstavi Miris kiše na Balkanu i otkriva da je za nju više vezana nego za svoje sinove
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

Uprkos tome što je ostvarila na desetine upečatljivih uloga u pozorištu i na televiziji koje se i danas pamte, prvakinja Pozorišta na Terazijama i zvezda serije Selo gori, a baba se češlja, Ljiljana Stjepanović (58), najviše uživa u odrastanju unuke Ksenije Repić (10) koja je krenula njenim stopama. Ova vrsna umetnica ne krije zadovoljstvo što ćerka njenog starijeg sina Igora (36) dobija samo reči hvale za svoj talenat koji je pokazala glumeći u seriji Selo gori, a baba se češlja i predstavi Miris kiše na Balkanu.

- Ksenija je već sa godinu i po dana odgledala jednu od mojih predstava, a budući da sam je stalno dovodila na probe, ona je pravo pozorišno dete koje je raslo iza kulisa. Za nju je scena prirodan ambijent i nije neobično što ju je toliko zavolela. Bila je veoma mala kada je počela da pravi pjedstave za sve nas u kući, sa četiri godine držala sam joj časove glume, a ona je sve upijala. Tada sam jasno uočila da je talentovana za glumu. Bila sam ponosna jer nisam od onih glumica koje kažu: Ne daj Bože da mi dete bude glumac! Ja sam savršeno srećna u svom poslu, tako da ne vidim razlog zašto bih joj branila da se time bavi – kaže glumica i otkriva kako je njena unuka ušla u svet glume.

- Ulogu moje unuke u seriji dobila je sa pet i po godina i neverovatno brzo se snašla. Pošto je zrelo dete, uvek smo je doživljavali kao sebi ravnu. Odmah je pokazala profesionalnost, tako da već sada nema tremu. Ja sam pozorišna glumica sa previše jakim emocijama za ekran, zbog čega sam uvek morala da se kontrolišem, dok ona ima savršenu prirodnost. Kada snima, prosto je neverovatno s koliko mere to radi, kod nje je sve prirodno i tačno, pa mislim da me prevazilazi u poslu – tvrdi Ljiljana, dok njena mezimica otkriva kako njeni vršnjaci reaguju na to što je glumica.

- Deca u školi su prema meni uglavnom dobra, a moja učiteljica Mira sve mi toleriše i kaže: Samo ti idi i radi. Volim to što sam glumica, a najviše kostime na predstavama i kada me garderoberke vode u magacine da ih probam. Ali, želela bih da budem i doktorka ili nastavnica. Obožavam dok sa bakom pravim kolače i kada smo ceo vikend zajedno, a volim je isto kao mamu i tatu – iskreno kaže Ksenija dok se Ljiljana nadovezuje uz osmeh:

- Nije važno da postane glumica, već da bude srećna u onom što izabere. Nisam verovala da je ljubav prema unucima posebna, ali shvatila sam da je neverovatna i potpuno drugačija od one materinske. U šali kažem da se graniči sa patologijom jer sam zbog Ksenije na sve spremna. Volim svoje sinove Igora i Vlastimira, ali ona je moj centar sveta. Inače, potpuno je drugačija nego što sam ja bila u njenim godinama i mnogo je samosvesnija, dok sam ja bila stidljivo dete. Po izgledu i ponašanju je ista otac, a na mene ima jedino rastavljene prednje zube. (Smeh) Nekada nam nedostaje malo intime jer sada i nju svi prepoznaju, a ljudi očekuju da uvek izgledate posebno, što ume da bude zamorno. Glumica sam po profesiji, ali slava mi nikada nije bila važna, već jedino iskreni kontakt sa publikom i aplauz od koga srce hoće da vam eksplodira. Zato se plašim da Ksenija ne poleti mnogo sada kada je svi hvale, pošto su padovi u našoj profesiji veoma bolni. Govorim joj kako treba da bude srećna što ima priliku da radi nešto što voli, ali da to mora prihvatiti kao svaki drugi posao i da nikada ne pomisli kako je nešto posebno. Insistiram na tome da joj to ostane kao neki životni moto i kada mene ne bude bilo – završava ova umetnica koja je nedavno dobila i Oskar popularnosti kao najbolja glumica.

Jelena Kulović

makonda-tracker