Životna priča - Kristina Agilera: Zlostavljanje kao usud

Taman kada je smogla snage da progovori o očevom maltretiranju, pevačica Kristina Agilera suočila se sa zlostavljanjem od strane muža, a tačku na sve patnje stavila je ušavši u novu vezu
0
1 / 15 Foto: Red Dot

Američku pop pevačicu, tekstopisca, igračicu, glumicu i producenta, Kristinu Agileru (31), proslavile su čarobne vokalne mogućnosti, originalni muzički spotovi i jedinstven imidž, ali i to što je sebe promovisala kao borca za ženska prava, donatora i humanistu. Dobitnica je velikog broja priznanja, uključujući i pet Gremi nagrada. Muzički magazin Rolling Stone uvrstio ju je prošle godine na listu najvećih pevača svih vremena, na kojoj je bila jedini umetnik sa manje od trideset godina. Po broju prodatih albuma spada među najuspešnije izvođače svih vremena, ali se u kategoriji sa najvećim brojem prodatih singlova tokom protekle decenije nalazi na drugom mestu odmah iza Madone. Inače, tokom prošle godine završila je i snimanje svetskog bioskopskog hita Burleska koji će beogradskoj publici biti premijerno prikazan 13. februara, a u kojem osim nje glavnu ulogu igra njena starija koleginica Šer.

Kristina je rođena 18. decembra 1980. u Njujorku, na Stejten Ajlandu, ali je odrasla uglavnom u Pitsburgu, u Pensilvaniji. Njena majka Šeli Lorein, koja vuče irske korene, nastavnica je španskog jezika, a otac Fausto Vagner Havijer Agilera, trenutno vodnik u Vojsci Sjedinjenih Američkih Država, rođen je u Ekvadoru. S obzirom na očevu vojnu karijeru porodica se često selila, ali su se konačno skrasili u Filadelfiji gde je Agilera sa svega šest godina uspešno nastupala u raznim predstavama za talentovanu decu. Živela je kraj oba roditelja do svoje sedme godine, a kad su se oni razveli, s mlađom sestrom Rejčel i majkom preselila se kod bake u Pensilvaniju.

Nakon dugo godina ćutanja, pop zvezda je obelodanila da je razlog raspada njihove porodice bio to što ih je njen otac kontrolisao, fizički i psihički zlostavljao. Često je pevala o teškom detinjstvu, a snimila je i dokumentarni film u kojem je otkrila kako je trpela maltretiranje vojnog oficira. Svoje najranije dane provela je u vojnoj bazi, okružena porodicama u kojima su muškarci tukli svoje supruge, a to je prolazilo potpuno nezapaženo. U intervjuu za američki Weekend magazin, Agilera je otkrila svoja tužna sećanja.

- Kad sam bila mala, živeli smo u vojnoj bazi, a porodičnog nasilja bilo je svuda oko mene. Iako bi vojna policija dolazila da interveniše, ništa s ne bi menjalo jer su i njeni pripadnici to isto su radili svojim ženama i deci. Kada govorim o tom periodu života, uvek pokušavam da razumem zašto sam morala da prođem kroz sve to. Sećam se da sam jednom bila malo glasnija, a pošto je tata želeo da spava, uhvatio me je za ruku i tresnuo o pod - opisala je pevačica.

Iako je njen otac nakon rastanka često pisao svojoj bivšoj supruzi, ona je odbila da mu da bilo kakvu šansu i posle nekoliko godina udala se za bolničara Džima Kernsa koji je bio veoma naklon prema njenim devojčicama.

Još kao dete Kristina je znala da želi da postane pevačica, a u kraju gde je živela bila je poznata kao mala devojčica s velikim glasom jer je postizala odlične rezultate na lokalnim takmičenjima za talente.

Međutim, dokumentarni film Driven koji je prikazan na muzičkom kanalu VH1 svedoči o tome koliko su njeni vršnjaci bili ljubomorni na pevačicu zbog čega je postala tema izrugivanja, žrtva društvenog odbacivanja, a na jednom času gimnastike druge devojčice su je čak i fizički napale. Neposredno nakon toga zbog nemilih incidenata kao što su bušenje guma na porodičnom automobilu i ispisivanje provokativnih grafita na zidovima, njena porodica bila je primorana da se odseli.

Kristina je pohađala srednju školu Marshall Middle School i North Allegheny Intermediate High School, a prvi značajni uspeh usledio je nakon njenog pojavljivanja u emisiji Star Search, da bi 1992. godine dobila ulogu na Dizni kanalu u šou-programu The New Mickey Mouse Club u kojem je nastupila zajedno s Britni Spirs i Džastinom Timberlejkom. Inače, buduće velike muzičke suparnice tada su bile najbolje drugarice i umele su da uživaju u svom detinjstvu, pa je u intervjuu za poslednji broj časopisa NW, zvezda filma Burleska ispričala zanimljivu priču o tome kako je prvi put došla u kontakt sa šminkom.

- Kad god smo snimali Mickey Mouse Club gledala bih kako mi stavljaju šminku na lice, a onda bih otišla kući i stavila još tonu make-upa. Sećam se da smo Britni i ja kod kuće šminkale jedna drugu, a onda bismo izlazile i šetale se oko bazena. Svi su mislili da smo lude, ali nama je to bilo zabavno - otkrila je Kristina.

Dve godine nakon što je počela rad u popularnoj emisiji, Kristina se 1994. preselila se u Japan gde je snimila duet All I Wanna Do s tadašnjom pop zvezdom Keizom Nakanašijem koji je postigao veliki uspeh u Aziji. Po povratku u Ameriku, posle gotovo pola decenije odsustva za Diznijev film Mulan snimila je pesmu Reflection koja je 1998. godine bila nominovana za Zlatni globus kao najbolja originalna muzička numera za film. Ubrzo zatim objavila je prvi album Cristina Aguilera koji je prodat u preko osam miliona primeraka. Početkom novog milenijuma dobila je prvi Gremi za najbolju novu umetnicu, a iste godine izašao je i njen drugi album na španskom Mi Reflejo koji je bio nominovan za najbolji latinoamerički album na dodeli Gremi nagrada. Glasine o tome da je u vezi sa vi-džejem MTV-ja Karsonom Dejlijem počele su da se šire 1999. godine, a bila je u emotivnoj romansi i sa portorikanskim plesačem Džordžom Santosom koji se često pojavljivao u njenim spotovima i na nastupima. Romansa se nakon dve godine e raspala, a on je nastavio da bude njen igrač sve do 2002. godine.

Kao starija tinejdžerka Kristina je sa svojim hitom Genie In A Bottle postala superzvezda preko noći. Ipak, svakodnevno je vodila borbe s čelnicima svoje izdavačke kuće koji su želeli da joj kontrolišu imidž. Ipak, na kraju je uspela da se izbori za svoje stavove i stvorila je svoj novi izgled za veoma seksualan i kontroverzan album Dirrty. Kad je videla jedan od njenih videospotova, Kristinina baka je bila veoma razočarana i izjavila je da je gotovo umrla kad je ugledala unuku s tako malo odeće na sebi. Rekla je da je razumela zašto je ljudi kritikuju jer je bila tako mlada, a tako razgolićena.

Kristina je sarađivala s mnogim pevačima među kojima su Riki Martin na pesmi Nobody Wants To Be Lonely, potom s Pink, Myom i Lil’ Kim u jednom od najvećih hitova 2001. godine, numeri Lady Marmelade koja je snimljena za potrebe filma Moulin Rouge. Pesma je postala Kristinin četvrti broj 1 u Americi i za nju je osvojila svoj drugi Gremi. Iste godine objavila je album Just Be Free koji je sadržao demo pesme koje je snimila pre nego što se proslavila, a nekoliko meseci kasnije i drugi, Stripped. Neposredno pošto je album objavljen, Agilera se slikala za časopise Maxim, Rolling Stone i Cosmopolitan, nakon čega je veći deo javnosti posvetio više pažnje njenom izgledu, nego njenim vokalnim kvalitetima. Dok je rasla pred očima publike širom sveta, njena druga strana počela je da isplivava na površinu. Pošto se borila sa potisnutim emocijama iz svog detinjstva, upala je u duboku depresiju. Moćna balada Beautiful, koju je napisala Linda Peri, dozvolila joj je da isprazni i otkrije veliki deo bola koji je trpela čitavog života. Spot za ovu pesmu  izazvao je skandal zbog ljubavne scene dva muškarca. Pesma govori o tome kako treba prihvatiti sebe takav kakav si, zbog čega je, između ostalog, postala gej himna, a pevačici je donela i treći Gremi. Bila je ogroman hit koji je definisao njenu karijeru, a album Stripped postao je globalni fenomen.

Godine 2002. pronašla je i čoveka svojih snova, jednog od direktora izdavačke kuće, Džordana Bratmana, i na taj način uspela da ponovo pronađe put do sreće koji nije uspeo da poljulja ni skandal koji je sledeće godine potresao čitavu zemaljsku kuglu. Naime, Kristina je s Madonom, Britni Spirs i Misi Eliot otvorila MTV Video Music Awards, a skandal su izazvali šokantni poljupci na sceni između Madone, Britni i Kristine. Dve godine kasnije pevačica se povukla iz javnosti, a u medijsku žižu vratila se 19. novembara 2005. kada se udala za Džordana Bratmana. Svadbena ceremonija bila je organizovana na imanju Napa Valley, a pristup su imale samo ekskluzivne zvanice. Dve godine kasnije Agilera je potvrdila da je trudna, a 12. januara 2008. na svet je donela sina Maksa Lirona Bratmana, u medicinskom centru u Los Anđelesu. Dečakovo ime u prevodu znači Moja najbolja pesma, a za prve fotografije malenog dečaka magazin People platio je milion i po dolara.

Posle četiri godine Kristina je snimila album Back To Basics koji je postigao solidan uspeh, ali nije uspeo da nadmaši prethodni. Bez obzira na to njena turneja Back to Basics, na kojoj su je pratile Nizlopi, Pussycat Dolls i Danty Kane smatra se njenom najboljom i najekstravagantnijom do sada.

Sredinom prošle godine Kristina je objavila poslednji album Bionic, kontroverzni spot za pesmu Not Myself Tonight koji je bio zabranjen u nekim zemljama, završila je snimanje filma, ali je javnost iznenadila i saopštenjem da se razvodi od svog supruga.

- Odnos između mene i mog bivšeg supruga bio je vrlo nesrećan i nezdrav. Znala sam da to moram da okončam. Ne želim da povredim Džordana, i potpuno sam skrhana time što nam se porodica rasturila. Kada ste nesrećni u braku, uvek deca ispaštaju - izjavila je dajući da se nasluti da je i njen brak bio ispunjen fizičkim nasiljem, što su posredno potvrdile i njene privatne fotografije koje su slučajno završile na Internetu, a na kojima je po čitavom telu prekrivena modricama.

I dok blokbaster Burleska posle londonske premijere osvaja bioskopsku publiku širom sveta, glavna glumica je svega dva meseca posle razvoda objavila da ima novog dečka, ponovo producenta, ali ovog puta filmskog, Metjua Ratlera. Uprkos tome, ona je naglasila da novi film nije uticao na njenu odluku da se razvede od Džordana i da se ljubav sa Ratlerom rodila tek kada se zvanično razišla od Maksovog oca, kada je i otpočeta romansa.

- Met je specijalna osoba. On je tip čoveka sa kojim možete da pričate satima, i onda vidite da je napolju svanulo. Među nama se tokom snimanja filma razvilo snažno prijateljstvo. Pošto sam završila sa petogodišnjim brakom, nisam tek tako uskočila u novu vezu. Počeli smo da se zabavljamo kad sam potpisala papire za razvod braka. Polako gradimo odnos i pokušavam da budem srećna - rekla je pevačica.

Moni Marković

makonda-tracker