za njega zakon ne postoji

Najintrigantniji princ na svetu: Težak je 3 milijarde dolara, oženjen je svojom rođakom, a zbog OVOGA GA VOLE!

0

On je sin kralja Saudijske Arabije i do sada je imao dobar ugled kao princ sa naprednim vizijama

Muhamed bin Salman
Muhamed bin Salmanfoto: Handout Reuters

Mediji su poslednjih dana prepuni vesti o čelnom čoveku jedne od najuticajnijih država sveta. Reč je o princu Saudijske Arabije, Muhamedu bin Salmanu ili jednostavnije MbS-u, prenosi Stil.

 

Mračna strana progresivnog reformatora

 

Čovek kojeg su zapadni mediji predstavljali kao progresivnu silu zemlje poznate po svemu osim po progresivnim potezima, nedavno se našao usred skandala nakon što je u saudijskom veleposlanstvu ubijen saudijski novinar Jamal Khashogi, inače, jedan od najglasnijih kritičara "progresivnog" princa.

 

Malo je ljudi izvan Saudijske Arabije uopšte čulo za MbS-a pre 2015., ali privukao je pažnju zapadnih medija nakon uvođenja reformi koje su, između ostalog, ženama omogućile da voze i posećuju sportska događanja. U isto vreme, odobrio je hapšenje aktivista za prava žena, ali to je nešto na što se obraćalo manje pažnje.

 

 

Težak tri milijarde dolara

 

Njegovo puno ime je Muhamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i rođen je 31. avgust 1985. kao sin trenutnog vođe, kralja Salmana i njegove treće supruge Fahde bint Falah bin Sultan bin Hathleen. Politikom se počeo baviti 2009. kao jedan od očevih asistenata, a ovaj pravnik u to je vreme još uvek bio guverner Rijada.

 

Međutim, osim povezanosti s brutalnim ubistvom saudijskog novinara, MbS medije fascinira i privatnim životom koji ga po mnogočemu čini jednom od trenutno najzanimljivijih slavnih ličnosti na svetskoj sceni.

 

Princ Muhamed u braku je sa svojom rođakom, princezom Sarom bint Mashoor bin Abdulaziz, a venčali su se 2008. i imaju četvero dece, dvojicu dečaka i dve devojčice. Njegovo bogatstvo takođe je nešto što fascinira javnost. Princ je izuzetno imućan, a težak je više od tri milijarde dolara što je neverovatno čak i prema merilima saudijskog plemstva.

 

Palate, jahte i skupocene umetnine

 

Vlasnik je jedne od najskupljih kuća na svetu, a za veliku palatu Chateau Louis XIV blizu Versaillesa, 2015. iskeširao 300 miliona dolara. I to je, uzgred rečeno, samo jedna od njegovih ekstravagantnih akvizicija. U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 milijuna dolara.

 

"Što se tiče mojih privatnih troškova - bogat sam, nisam siromašan. Nisam ni Gandhi ni Mandela", rekao je u martu ove godine.

 

Kupovina francuskih dvoraca i raskošan život nije nimalo neobičan za mnogobrojne naslednike kralja Salmana koji uživaju u životu daleko od svog kraljevstva, na francuskoj rivijeri i luksuznim odmaralištima u Španiji. Vlasnici su palata, imaju račune u švajcarskim bankama i poseduju neke od najvećih jahti na svetu.

 

Sam kralj Salman navodno je težak 17 milijardi dolara i vlasnik je vile na jugoistoku Francuske gde ljuti lokalno stanovništvo zatvaranjem plaža tokom svog godišnjeg odmora.

 

"Preduzetnik" od mladosti

 

Veliko bogatstvo MbS-a nije toliko iznenađenje ako uzmemo u obzir priče koje kolaju o njemu. Naime, The New Yorker je objavio članak u kojem otkriva kako je mladi princ još kao tinejdžer agresivno koristio svoj status kako bi se dodatno obogatio iako je bio sin najmoćnijeg čoveka Saudijske Arabije kojima nikada ni u čemu nije oskudevao.

 

Svojim potezima je stekao nadimak Abu Rasasa što bi u prevodu bilo "otac metka", a dobio ga je nakon što je pokušao izvršiti pritisak na državnog službenika od kojeg je zahtevao da mu omogući kupovinu zemljišta na koje je bacio oko. Nakon što je službenik to odbio da učini, na kućnu adresu stigla mu je koverta u kojoj se nalazio metak.

 

Ipak, neki njegovi prijatelji tvrde da je princ i sam svestan da je u mlađim danima znao da pretera te da se tokom godina iskupio za propuste iz mladosti.

 

Bio je arogantan i jednom je prilikom odlučio da izvrši pritisak na niz bogatih preduzetnika od kojih je tražio da uplate novac na njegov račun. Tom je metodom navodno skupio više od 30 miliona dolara u samo nekoliko nedelja.

 

"On je sin saudijskog kralja. Nije da će se neko usuđuje da ga odbije", rekao je jedan njegov prijatelj.

 

Američka turneja i slavni prijatelji

 

Iako je danas umereniji, mnogi tvrde da se njegova arogantnost održala pa nije posebno iznenađenje da se jako svideo američkom predsedniku Donaldu Trampu koji je oduševljen mladim princom i bilo je potrebno da bude upleten u ubistvo kako bi ga Tramp javno prekorio zbog "nestašluka".

 

Naravno, ne smemo zaboraviti da je izuzetno teško poljuljati stabilne poslovne odnose SAD-a i Saudijske Arabije pa tako ne iznenađuje ni Trampova reakcija.

 

Ali, pre nego se pojavila priča o ubistvu, mnogi su blagonakloni gledali na saudijskog princa koji se tokom svoje američke turneje susreo s nizom slavnih i uticajnih osoba, između ostalog i s Oprom, Bilom Gejtsom, Timom Kukom, Elonom Muskom, Morganom Frimenom, Džejmsom Kameronom, Džefom Bezosom, Ričardom Bransonom, Dvejnom Džonsonom koji je pohvalio potez princa da nakon 35 godina ponovno otvori bioskopske dvorane.

 

Naravno, nakon što se priča o ubistvu pojavila u medijima, mnogi su mu zapadni "prijatelji" javno okrenuli leđa.

 

Nepokolebljiva podrška podanika

 

Zanimljivo je da građani Saudijske Arabije ne reaguju na licemerje i činjenicu da bi novac koji se mahnito troši na jahte i palače mogao trošiti na građane.

 

Štaviše, mnogi ga brane i ističu da zaslužuje milion palata.

 

S jedne strane imamo "borca protiv korupcije" koji je krenuo u rat s bogatim izrabljivačima sirotinje, a s druge čoveka koji u svom vlasništvu ima jahtu vrednu 620 miliona dolara i 500 godina staru sliku Leonarda da Vinčija vrednu 450 miliona čijom je kupovinom prošle godine srušen rekord Christiesa.

 

I dok se zapadnjaci trude da pronađu rupe u ovoj priči, njegovi sugrađani aktivno ga brane ističući da je reč o bogatom preduzetniku koji je svoje finansijsko zaleđe stvarao pre dolaska na vlast te da je reč o njegovom novcu koji može trošiti kako god želi. Stvaraju se i teorije zavera pa neki tvrde da je reč o pokušaju da se diskredituje vladar od strane Njujork Tajmsa koji je u vlasništvu katarskih moćnika koji neprestano pokušavaju potkopati uticaj saudijskog princa.

 

Nema sumnje da ni najnoviji skandal neće osetno poljuljati poverenje podanika u nepogrešivost njihovog vladara.

 

 

makonda-tracker