biografija filmske dive

KRALJICA GLUME danas puni 78 godina: Talenat Milene Dravić primetila je njena tetka, a evo kako je UPOZNALA Dragana Nikolića

0

Njeno ime je pečat srpske kinematografije...

milena dravić
milena dravićfoto: Petar Đorđević

 

Pomislite na glumu, pomislite na Milenu Dravić. Pomislite na stil i dostojanstvo, damu, ponovo mislite na Milenu. Setite se velikih ljubavnih priča, i tu je ljubav glumice i Dragana Nikolića.

 

Neprikosnovena Milena Dravić

 

Diva jugoslovenskog i evropskog filma Milena Dravić puni 78 godina. A priča na njoj počinje u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Milena je odrasla uz majku koja je bila talentovana za pevanja (njeno mišljenje bilo joj je najvažnije), oca fudbalera (zbog žutice je morao da odustane od sporta) i brata Radeta koji je kasnije postao hokejaš. Pohađala je Osnovnu školu Janko Veselinović u Dušanovoj ulici, a zatim Prvu mušku gimnaziju. Njen talenat za scenu primetila je tetka, očeva sestra, pa je Milena po njenom predlogu upisala balet. Oprobala se i kao manekenka, na prvoj reviji na Kolarčevom univerzitetu prošetala je u đubretarcu.

 

milena dravić
milena dravićfoto: Petar Đorđević

 

Milena Dravić u "Prekobrojnoj"

 

U svet glume uveo ju je slovenački reditelj František Čap koji ju je zapazio dok je bila u Sarajevu (kod tetke). Ponudio joj je ulogu u filmu Vrata ostaju otvorena. Igrala je zatim u filmovima Diližansu snova, Zajednički stan, Bolje je umeti, Uzavreli grad i Leto je krivo za sve, a prvi susreti sa glumom doveli su je do odluke da upiše Fakultet dramskih umetsnoti u Beogradu. Kao studentkinja igrala je u filmu Prekobrojna. Za tu ulogu Ranke nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

 

Milena u Jutru

 

Milena je nastavila da snima, igrala je u Kozari, filmu "Čovek nije tica" sa Evom Ras, a onda i u Jutru sa Ljubišom Samardžić. Za ulogu Slobodanke nagrađena je Zlatnom ružom na Filmskom festivalu u Venecijii, a zajedno sa Ljubišom progašena je tada filmskim parom godine. Sa čuvenim Smokijem bila je glumački tandem u brojnim filmovima i jedan od najuspešnijih filmskih parova u istoriji jugoslovenske kinematografije. Dobila je zatim ulogu u još jednom filmu Puriše Đorđevića, u Kros kontriju. Za tu rolu je vredno trenirala trčanje. Usledila je Bitka na Neretvi, film koji je bio naš kandidat u trci za Oskara za najbolji strani film, a u kojem su glumili i Jula Brinera i Orsona Velsa. Zbog brojnih obaveza Milena je napustila FDU, a profesorka Ognjenka Milićević ju je "molila" da nastavi sa stduijama.

 

 

 

Nastavak na sledećoj strani

makonda-tracker