tragično

U svet glume uplovila sa 16, a već sa 21 diplomirala: Prošlo je 10 godina otkako je umrla neponovljiva Sonja Savić zbog predoziranja heroinom, a maštala je o udaji i deci

2

Navodno su oko nje pronašli gomilu iskorišćenih špriceva, a priče o tome da je zavisna od drog počela je već početkom devedesetih.

sonja savić
sonja savićfoto: Daktilo

Pre dva dana, 23. septembra, prošlo je tačno deset godina otkako su svi mediji u regionu na naslovnoj strani imali su vest o smrti Sonje Savić, koja je preminula kasno uveče u 47. godini od predoziranja heroinom.

 

Legendarna jugoslovenska glumica svoj život je skončala u Beogradu, a komšije koje su pozvale hitnu pomoć navodno su tvrdili da u stanu nije bilo nameštaja osim jednog dušeka na kom je spavala. Navodno su oko nje pronašli gomilu iskorišćenih špriceva, a priče o tome da je zavisna od drog počela je već početkom devedesetih, prenosi Stil.

 

Ona je u svet glume uplovila sa 16 godina, a već sa 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jugoslovenska kinoteka (@jugoslovenskakinoteka) on

 

Svojih pet minuta dočekala je početkom osamdesetih, pa za samo dve i po godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslovenskoj kinematografiji. Uvek pratio glas da je neshvaćena i čudna.

 

Lice i pogled Sonje Savić ostaće nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmskom platnu, a za života je jako brzo zaradila titulu najlepše jugoslavenske glumice.

 

Scene u filmu "Una", koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentkinje Une Vojvodić, nikada se neće zaboraviti. Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tokom intervjua mnogima će večno biti urezana u pamćenje.

Osim u filmu "Una", Sonja se pojavila u kultnim jugoslavenskim filmovima, a tokom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije.

 

sonja i rade
sonja i radefoto: Youtube Screenshot

Neki od njenih najpoznatijih filmova jesu: "Mi nismo anđeli", "Kako je propao rokenrol", "Davitelj protiv davitelja" i mnogi drugi, a poslednju ulogeu tumačila je u seriji "Vratiće se rode" 2008. godine.

 

Kao i mnoge njene vršnjakinje, maštala je o udaji i deci s priznatim džez muzičarem Vlajkom Lalićem. U njega se zaljubila još kao

petnaestogodišnjakinja, a on je bio i ostao njena prva i najveća ljubav.

 

Razdvojila ih je njegova prerana smrt 1990. godine, kada se utopio na jedrenju jer ga je zahvatila oluja.

 

 

makonda-tracker