Toše Proeski: Drvo sećanja za makedonskog slavuja

Na praznik Dana kulture, 9. februara, poštovaoci lika i dela Tošeta Proeskog u Ljubljani, članovi Internacionalnog Toše Proeski Fan Cluba Foruma posetili su Park umetnosti gde raste zimzeleno drvo kanadske čunge, u znak sećanja na umetnika i humanitarca
1
1 / 5

Da veliki umetnik i humanista Toše Proeski živi u srcima ljudi još i danas, pokazuje gest članova Internacionalnog Toše Proeski Fan Cluba Foruma, čiji su članovi u Sloveniji, u Ljubljani 25. januara posadili drvo kanadske čunge u parku zvanom Lavirint umetnosti, projekt Zavoda Exodus iz Ljubljane, nastalom po zamisli bugarskog umetnika Venelina Shurelova.

U ovom Parku umetnosti će rasti 287 kanadskih čungi, svako drvo će imati pločicu na kojoj piše ime čuvara drveta, koji će, pored organizatora, posećivati park, brinuti se za drvo, pratiti kako raste, čitati pod njegovim krošnjama.

Pod brojem 24 u Parku umetnosti nalazi se drvo u znak sećanja na Tošeta. Mnogi već sad zastanu pred Tošetovim drvetom da se na taj način prisete i odaju počast makedonskom slavuju, humanisti, dobrom čoveku, anđelu. Ovo je jedna od mnogobrojnih manifestacija koje je Internacionalni Toše Proeski Fan Club Forum izveo da bi na simboličan način sačuvao sećanje na Tošeta koji je prerano otišao.

U Bulevaru Kralja Aleksandra u Beogradu, raste platan koji su članovi foruma isto tako posadili, u njegovo ime. Toše će i na taj način živeti večno i mnoge generacije će još čuti za njega i njegov anđeoski glas.  Pored toga, mnogobrojnim humanitarnim akcijama, pod nazivom Tošetov Most Ljubavi, zahvaljujuci dobrovoljnim prilozima članova, koji dolaze iz mnogih država, ITPFCF pomaže socijalnim ustanovama za decu i odrasle.

makonda-tracker