nepravedno

Skandal za skandalom: Zbog čega je Serena Vilijams i dalje u centru pažnje celog sveta, iako je izgubila finale US open-a?

0

Ovaj meč, nažalost, i dalje se vezuje samo za nju, a ne za pobednicu, Naomi Osaku.

serena vilijams
serena vilijamsfoto: Profimedia

U subotu veče desio se presedan za Japan i japanski narod.

 

Prvi put u istoriji tenisa, i muškog i ženskog, grend slem titulu osvojio je neko iz Japana. U pitanju je dvadesetogodišnjakinja Naomi Osaka, koja je u finalu pobedila Serenu Vilijams sa 2:0 u setovima.

 

naomi osaka i serena vilijams
naomi osaka i serena vilijamsfoto: Profimedia

Međutim, umesto da u  centru pažnje bude ovaj istorijski uspeh mlade Osake, Serena Vilijams potrudila se da joj na svaki mogući način trenutak slave ukrade.

 

Glavni sudija je u toku meča Sereni dao dve opomene - jednu za nedozvoljenu komunikaciju sa svojim stručnim štabom u toku prvog seta, a drugu zbog lomljenja reketa na terenu. Nakon što je vređala glavnog sudiju i optužila ga da joj je ukrao poen, on joj je dodelio i treću opomenu i samim tim gem dodelio Osaki. To je samo još više razgnevilo Serenu, koja nije htela da se vrati na teren, već je tražila da na teren dođe komisija.

 

serena vilijams
serena vilijamsfoto: Profimedia

Kako ni poen ni gem nisu vraćeni američkoj teniserki, ona se najpre požalila da joj se ovo dešava svake godine na US openu i da to uopšte nije fer. Nedugo nakon toga, mlada Japanka osvojila je svoj prvi pehar na grend slem turniru.

 

Ipak, prilikom dodele pehara, američka publika zviždala je mladoj Osaki, ne dozvoljavajući joj da se raduje svom najvećem uspehu u karijeri. Nakon što im je Serena uputila molbu da sa tim prestanu jer je ovo Osakin veliki dan, zviždanje je prestalo i publika je pozdravila njeno primanje pehara.

 

serena u suzama
serena u suzamafoto: Profimedia

Nakon meča, Serena je insistirala da joj sudija duguje izvinjenjej zbog svih opomena koje joj je dao, posebno ga optuživši da je lažov i lopov. Na konferenciji za novinare američka teniserka je rekla da je njena karijera istovremeno i borba za ženska prava i jednakost među polovima, da se ovako nešto nikad ne bi desilo u muškom tenisu i da je ovakav seksizam nedopustiv u bilo kom sportu.

 

 

makonda-tracker