ZA PRIMER

Bila je bez i jednog dolara, radila je kao sobarica a njen sin je danas prvi čovek Amerike: Upoznajte majku Donalda Trampa! (FOTO)

0

Trampova majka rođena je u Škotskoj, a svoju sreću je potražila u Americi sa samo 17 godina

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Davne 1929. godine je sedamnaestogodišnja Škotkinja ukrcala se na brod prema novom svetu i boljoj budućnosti.

 

Neugledna Meri En Mekleod rođena je na Spoljnim Hebridima, ostrvu u blizini škotske obale. Meri Mekleod kasnije će postati Meri Tramp, majka američkog predsednika Donalda.

Kao i otac Baraka Obame i Trampova majka bila je migrantkinja. On će to jako retko spomenuti, ali se zato u nekoliko navrata pohvalio njenim uspehom. Nakon što se preselila u Njujork, upoznala je Frederika Trampa i njih dvoje su se zaljubili. Fred je bio graditelj i već krajem dvadesetih godina prošlog veka je prodavao jeftine porodične kuće. Nakon Drugog svetskog rata Fredovo bogatstvo je raslo zbog pravog građevinskog buma. Sve više ljudi je kupovalo sve više nekretnina i njegov posao je cvetao. Kako je njegovo bogatstvo raslo, tako je i Meri sve više i sve luksuznije putovala.

 

foto: Profimedia

Dok je u tridesetima putovala isključivo najjeftinijim prevozom i u dokumentima upisivala da je sobarica, u četrdesetima je putovala na Bahame i po raznim drugim egzotičnim destinacijama. Postala je rado viđeno lice u njujorškim krugovima, a radila je u brojnim dobrotvornim organizacijama.

 

Iako je ostavila velik trag na Njujork, još veći uticaj imala je na sina Donalda.

 

Jedan od problema sa ženama u mom životu je to što ih moram upoređivati s mojom neverovatnom majkom. Mama je pametna kao sam đavo", napisao je Donald u knjizi "The Art of the Comeback". Kako piše Njujorker, majka i sin delili su i sklonost ekstravagantnom odevanju, pa se ona često pojavljivala u javnosti kosom obojenom u narandžasto. Na ulicama je često odlazila i obučena u krzno i s brojnim draguljima."

 

"Kad malo razmislim, shvatam da sam deo osećaja za pokazivanje nasledio od majke", napisao je Trump u knjizi "The Art of the Deal" iz 1987. godine.

 

foto: Profimedia


Prisetio se i činjenice da je njegova majka bila očarana kraljicom Elizabetom.

 

Oduvek je imala sklonost pokazivanju. Bila je vrlo tradicionalna domaćica, ali je bila svesna i sveta izvan njena četiri zida", piše Tramp.

 

foto: Profimedia

Umrla je u Njujorku 2000. godine, samo godinu dana nakon supruga Freda. Nakon njene smrti, Donald je imao zaista turbulentne odnose s majčinom domovinom. Ukinuta mu je počasna diploma Univerziteta iz Aberdena, priča se da će održavanje prestižnog turnira u golfu zaobići njegove terene u Škotskoj, a sve to se dogodilo čak i pre nego je postao predsednik.

 

 

makonda-tracker