ZANIMLJIVOSTI

NJEN SUPRUG JE UJEDNO I NJEN ROĐAK, A UPOZNALI SU SE KADA SU IMALI 8 GODINA: Ovih 10 činjenica o kraljici Elizabeti sigurno niste znali!

9

Ona slavi dva rođendana, ona dobija egzotične životinje na poklon i poseduje sve delfine i labudove iz voda Ujedinjenog Kraljevstva.

kraljica elizabeta
kraljica elizabetafoto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II je monarh koji je najduže vladao ikada vladao u celom svetu i jedna od svakako najpoznatijih kraljica. Rođena 1926. godine, odrasla je u Londonu sa svojom sestrom, princezom Margaret. Od tog vremena do 1952. kada je došla na tron i postala majka, baka, prabaka, kraljica je veći deo svog života živela pod lupom javnosti. Ipak, ovo sigurno niste znali o njoj.

 

kraljica elizabeta
kraljica elizabetafoto: Profimedia

1. Nadimak "Lilibet"

Njen nadimak je "Lilibet". Kada je bila dete, Elizabeta nije mogla da tačno izgovori svoje ime, pa je ostalo samo Lilibet. Kralj Džordž VI imao je običaj da kaže: "Lilibet je moj ponos, Margaret je moja sreća".

 

kraljica elizabeta kao mehaničar
kraljica elizabeta kao mehaničarfoto: Profimedia

2. Služenje u Drugom svetskom ratu

Ono što mnogi ne znaju, to je da je kraljica služila u Drugom svetskom ratu. Pridružila se ženskoj britanskoj vojsci 1945. godine, gde je bila obučena za mehaničara. Bila je prva žena iz kraljevske porodice koja se pridružila oružanoj službi sa punim radnim vremenom.

 

elizabeta i filip u mladosti
elizabeta i filip u mladostifoto: Profimedia

3. Princa Filipa upoznala je sa 8 godina

Iako su prisustvovali istim događajima kada su bili deca, kraljica Elizabeta II i princ Filip zvanično su se upoznali 1934. na venčanju princeze Marine i princa Džordža, vojvode od Kenta.

 

4. Primi oko 70000 pisama godišnje

Kraljica dnevno primi između 200 i 300 pisama. Ona bira nekoliko koj će pročitati, a onda njeno osoblje na njih odgovori. Na zvaničnom sajtu kraljevske porodice čak piše da kraljica preuzima svu svoju odgovornost i čita pisma koja dobije.

 

kraljica elizabeta i princ filip
kraljica elizabeta i princ filipfoto: Profimedia

5. Princ Filip je njen rođak

Kraljica i njen suprug, princ FIlip, su zvanično rođaci. U pitanju je treće koleno. Elizabeta i Filip povezani su preko kraljice Viktorije, jer je ona oboma čukunbaka. Princ Filip je kraljici Viktoriji rod po majčinoj strani, a kraljica Elizabeta po očevoj.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

makonda-tracker