inspiracija

Kraljica popa danas puni 60 godina: Kako je Madona PROMENILA istoriju?

1

Moć. Promene. Identitet. Feminizam. Ona je primer svega ovoga, ali i mnogo više. Prešla je granice muzike, mode, filma i sve ostalog što se može preći.

madona
madonafoto: Profimedia

Neponovljiva, kontraverzna, drugačija i moćna, Madona danas slavi čak 60. rođendan. U svojoj višedecenijskoj karijeri postigla je sve što je poželela. Oprobala se u filmu, ostavila svoje nasleđe u pevačkim vodama, postala modna i ikona pop kulture.

 

Madona je jedna od retkih pevačica koja tokom cele svoje karijere radi "punom parom". Novi milenijum doneo joj je isto koliko i stari, ako ne i mnogo više. Jedna je od retkih koja želi da pokaže javnosti da i starije žene vrede podjednako koliko i mlade, da ona sama publici može da ponudi podjednako dobar materijal kao i ranije.

 

 

Zahvaljujući njoj i njenoj muzici ceo svet je zaplesao. Ono što malo ljudi zna jeste da je Madona upisala fakultet u Mičigenu za muziku, pozorište i ples, jer je plesom želela da se bavi, ali je ipak od te ideje odustala jer su, kako tvrdi, studije bile zatvorenog tipa, te nije bilo prostora improvizaciji.

 

Pored plesa, kraljica popa publici je približila i jogu. Godine 1998. u svom gostovanju kod Opre Madona je otkrila da se bavi jogom redovno, što je kasnije pokazala i u svojim muzičkim spotovima.

 

Učinila je da u vreme još uvek patrijarhalnog vaspitanja i zatvorenosti otvoreno sagledamo svoje nago telo i prigrlimo ga. Madona je još 1992. pozirala potpuno gola spreda za magazin "Seks". Bila je prva poznata ličnost koja se usudila da pokaže svoju seksualnost javno, u spotu, na bini, u medijima. Javno podržava LGBT osobe i često peva na njihovim okupljanjima i paradama. Jedna je od retkih koja ne krije svoju intimu, pa je u medijima čak govorila i o pobačajima koje je imala tokom ranijih godina.

 

 

happy 60th birthday to the original bad bitch. #madonna

A post shared by joe deal (@jsphdeal) on

 

Osim svojih kontraverznih poza, ingranja, dodirivanja po telu na bini, Madona se itekako posvećivala stvarima koje su je okruživale i koje su u to vreme bile stvarnost za SAD i svet uopšte. U medijima se stalno zalagala za ravnopravnost polova, nacija, rasa. Kultura je za nju imala prednost. Slavila je slobodu kulture, slavi je i dalje. Osim javnih deklarisanja, mnogi njeni spotovi bili su slika i prilika njenih stavova. Madona je jedna ot retkih poznatih ličnosti koja ne donira samo novac za bolesnu i gladnu decu, već učestvuje u gradnji bolnica i škola, jer se zalaže za pravo svakoga na obrazovanje.

 

Voli da provocira tekstovima, odećom, muzikom. I ne samo to, prva je u istoriji pop kulture odlučila da tradicionalne vrednosti ostavi po strani i da pređe sa ploče na cd. Bila je oduvek svesna da se vreme konstantno menja i da ona mora biti u korak sa njim. Tako se 2003. godine na sceni poljubila sa koleginicama Britni Spirs i Kristinom Agilerom.

 

 

Svojim modnim odabirima fascinira publiku uvek. Madona voli da pokazuje da je godine ne sprečavaju da nosi provokativne haljine, trikoe ili negližee. I ne samo to, jedan od njenih zaštitnih znakova jeste njen razmak između zuba, koji nikada nije želela da "sredi". Zbog svojih odevnih kombinacija zamerila se čak i Vatikanu i katoličkim crkvama.

 

Zbog nje TV postao MTV, zbog nje muzika postala drugačija, zbog nje je Merlin Monro postala još veća ikona, a seksualnost javna tema.

 

 

makonda-tracker