Ana i Vlade Divac: 83 porodice dobile krov nad glavom

Fond Ana i Vlade Divac objavio godišnje rezultate o prikupljenim sredstvima za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih i izbeglih lica iz kolektivnih centara u Srbiji realizovanjem projekta Možeš i Ti u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i UNHCR-om i n
1
1 / 4

Kroz različite projekte koje je Fond Ana i Vlade Divac, u 2010. godini realizovao u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i UNHCR-om, uz pomoć brojnih partnera, kompanija i građana, njihovih donacija, prikupljena su sredstva za rešavanje stambenog pitanja 83 porodice koje su više od decenije živele u kolektivnim centrima širom Srbije. Cilj Fonda u 2011. je da se broj porodica koje trenutno žive u 37 kolektivnih centara u Srbiji znatno smanji rešavanjem stambenog pitanja kroz projekte koje će Fond realizovati u ovoj godini.

Fond Ana i Vlade Divac, zajedno sa partnerima i gradom Beogradom planira izgradnju četiri zgrade na teritoriji opštine Zvezdara u koje će se useliti porodice koje trenutno žive u kolektivnim centrima na teritoriji grada Beograda, a u okviru projekta Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima. Grad Beograd je kao partner, donirao zemljište sa celokupnom infrastrukturom i omogućio realizaciju projekta. Do sada su obezbeđena sredstva za izgradnju dva stambena objekta posredstvom Stejt departmenta i IPA Fonda Evropske unije. Fond će uz pomoć partnera tokom 2011. godine nastaviti da, kroz svoje projekte, prikuplja sredstva za izgradnju još dva objekta.

Fond je ove godine osnovao socijalno preduzeće kako bi se omogućilo prikupljanje sredstva prodajom različitih promotivnih proizvoda.

- I u prošloj godini smo dokazali da samo udruženim akcijama državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija, lokalnih opština, kompanija, medija i građana možemo sistematski raditi na rešavanju trajnog stambenog smeštaja interno raseljenih i izbeglih porodica koje žive u kolektivnim centrima. Ove godine moramo svi zajedno još brže i intenzivnije da radimo kako bismo uspeli da zbrinemo što više porodica koje neće još dugo moći da žive u kolektivnim centrima, a pitanje je šta će sa njima biti ukoliko ne reagujemo odmah - rekla je Snežana Divac, predsednica Fonda Ana i Vlade Divac.

makonda-tracker