ŽIVOTNA PRIČA

DA JOJ SUDBINA NIJE PRIREDILA TRAGIČAN KRAJ, DANAS BI NAPUNILA 56 GODINA: Pogrešni muškarci i droga uništili su joj život, a ćerka joj je umrla na isti način kao i ona...

0

Protivteža svetskoj slavi koju je čuvena pevačica rano stekla stvorila se pogrešnim ljubavnim izborom koji ju je doveo do totalne propasti, a na tom putu borila se sa zavisnošću od droge i alkohola

Vitni Hjuston
Vitni Hjustonfoto: Profimedia

Da joj sudbina nije priredila prerani tragičan kraj, čuvena pevačica Vitni Hjuston bi 9. avgusta slavila 56. rođendan. Iako je prošlo šest i po godina otkako je nema među nama, za života je ostavila brojne hitove koji su potvrda njene muzičke veličine. Izreka da nas ono što nas ne ubije ojača dugo je odslikavala njen život, jer se u nekoliko navrata poput feniksa dizala iz pepela. Godinama se borila sa zavisnošću od droge i alkohola, iako je poslednjih meseci života delovalo kao da je ipak uspela da se izvuče iz kandži poroka, pa je planirala i veliki povratak na muzičku scenu.

 

Večita patnja za ocem

 

Takvo njeno izdanje umnogome se razlikovalo od slike dame koja je nezvanično nosila titulu najboljeg ženskog vokala osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka i najnagrađivanije pevačice s više od 400 priznanja. Crna kraljica pop muzike rođena je 9. avgusta 1963. u Nju Džerziju kao treće i najmlađe dete Kisi i Džona Hjustona. Njena majka, kao i baka Areta Frenklin, bile su zvezde džeza, soula i gospela, pa je Vitni još od ranog detinjstva bila u stalnom dodiru s ritmom i muzikom.

 

Muzikom se bavila od detinjstva
Muzikom se bavila od detinjstvafoto: Profimedia

- Muzika je moj život. Od najranijeg detinjstva bila sam deo priče u kojoj se uz zvuk i ritam veseli ili tuguje, a prvi put kad sam stala na pozornicu znala sam da ću na njoj ostati dok budem disala - govorila je pevačica, koja je kao jedanaestogodišnja devojčica na nagovor majke počela da nastupa kao solista u baptističkoj crkvi Nova nada, gde je naučila da svira klavir. Umesto uživanja u izazovima tinejdžerskog perioda, Vitni je proživljavala posledice rastanka majke i oca.


- Ne volim javno i naglas da govorim o razvodu svojih roditelja. To je njihova stvar koja u meni budi sećanja na nešto ružno. Ostala sam da živim s mamom, a oca sam viđala povremeno i to mi je veoma smetalo jer mi je nedostajala njegova podrška na početku karijere - pričala je Vitni, koja je prve veće javne nastupe imala već sa četrnaest godina dok je sa majkom Kisi pevala po klubovima. Baš u to vreme snimila je i pesmu "Life is Party" s grupom Majkla Zagera, na kojoj je bila glavni ženski prateći vokal.

 

Vitni Hjuston na početku karijere
Vitni Hjuston na početku karijerefoto: Profimedia


Oduševljen njenim baršunastim glasom, Majkl joj je ponudio ugovor u kojem je navedeno da zajedno snimaju pesme i nastupaju, ali je Vitnina majka to odbila uz objašnjenje da njeno najmlađe dete treba prvo da završi školu. Iste godine prateće vokale pevala je i u pesmi "I Am Every Woman" u izvođenju Čake Kan.

Bila sam tužna što me majka nije pustila da odmah postanem pevačica, ali danas sam joj na tome veoma zahvalna. Bila sam dete izgubljeno u vremenu i prostoru, a da nije bilo nje da me vodi kroz taj mrak, moja zvezda bi se brzo ugasila", pričala je pevačica koju je početkom osamdesetih, na koncertu u Karnegi holu, primetio fotograf časopisa Seventin.

Bavila se i modelingom
Bavila se i modelingomfoto: Profimedia

Oprobala se i u manekenstvu i postala prva Afroamerikanka koja se našla na naslovnoj strani ovog prestižnog magazina. Iste godine, sudbinski susret s producentom Klajvom Dejvisom promenio joj je život iz korena.

 

Sudbinski susret

 

Dejvis je bio oduševljen Vitninom iskrenošću dok peva i neverovatnom energijom koju prenosi na slušaoce, pa je dve godine pažljivo birao materijal za njen prvi album, koji je objavljen 1985. godine.

Dobila sam odlične kritike, što mi je tada bilo veoma čudno jer nikada pre toga nisam ni pomislila da sam genijalna umetnica. Bila sam uplašena tim nestvarnim svetom i činjenicom da me ljudi prepoznaju na ulici. Kada bih se popela na pozornicu i počela da pevam, osećala sam se jedino sigurno, u tim trenucima zatvarala sam oči jer mi je bilo lakše da zamislim kako sam kod kuće u svojoj maloj sobi i pevam samo za baku i mamu", govorila je Vitni, čiji uspeh nijedna crna pevačica pre nje nije imala priliku da doživi.

Prema Forbsovoj listi, Vitni je postala jedan od deset najbogatijih pevača na svetu, a upravo tada počela je i njena propast. Iako je dobila sve ono što je oduvek želela, diva nikada nije bila potpuno srećna i zadovoljna jer su joj nedostajale muška ruka i emotivna ispunjenost. Mnogo propalih veza, od kojih su javnosti najzanimljivije bile one s glumcem Edijem Marfijem i ragbistom Rendijem Koniganom, pokazale su da pevačica, iako na sceni deluje veoma samouvereno i smireno, zapravo ima problem s vezivanjem.


Kada se najmanje nadala, upoznala je muzičara Bobija Brauna, s kojim se venčala nakon tri godine zabavljanja, 18. jula 1992, a samo godinu dana kasnije dobili su ćerku Bobi Kristinu Hjuston Braun.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker