Koncertima i žurkama za opstanak Akademije

0
U okviru akcije Sačuvajmo Akademiju biće održan niz koncerata i partija, a za očuvanje kultnog kluba zalažu se i brojne poznate ličnosti
foto: Mondo
foto: Mondo

U sredu 19. januara na Akademiji će nastupiti punk-rock freestyle comedy grupa San debelih žena, u četvrtak 20. januara održaće se velika ark-gothic-electro žurka za Akademiju na kojoj će muziku puštati svi značajniji predstavnici domaće mračne scene: DJ Bogi, DJ Dark Energy, DJ Elder, DJ Black Cypher, DJ Subject Zero, DJ Bamhazard, DJ duo Akasha & Nenad B., DJane Angie i DJ Android, a tokom noći biće izveden i specijalni performans gothic-fusion trbušnog plesa by Katia.

U petak 21. januara očekuje vas veliki koncert podrške Akademiji na kojem će svirati headlineri beogradskog garažnog zvuka Kazna za uši, funk-rock sastav Figlio di Puttana i rock-americana-country-blues grupa Ventolin u Velikom klubu, kao i alternativni sastav Organic Toy u Malom klubu! Oko ponoći u Malom klubu počinje Kilamandžaro žurka podrške, uz nastup Senores funkees kolektiva (psychedelic, techno. chill out) i Beat Maniacs dua (minimal, techno, chill out).

U subotu 22. januara u Velikom klubu svoj doprinos za očuvanje Akademije daće i Samostalni referenti, jedini aktivnan beogradski ska bend i jedini bend van engleskog govornog područja čije su pesme uvrštene na web sajt Strummerville fondacije, koju su osnovali porodica i prijatelji legendarnog Džoa Stramera, frontmena grupe The Clash. Bend ovom prilikom slavi i svoj 15. rođendan, a nakon decenije i po aktivnog sviranja za ovu godinu najavljuju svoj debi album. Gosti koncerta biće King calypso sound system (reggae, dancehall, ragga, jungle) iz Lazarevca, a podršku će pružati DJ OMLA.

U nedelju 23. januara, u prepodnevnim satima, odigraće se sada već tradicionalna Muzička berza na Akademiji, a u večernjim časovima očekuje vas Dark night by DJ Gavra, rezidentsko veče najstarijeg prestoničkog serijala dark žurki kojim će biti pružena podrška najstarijem beogradskom klubu. I ovoga puta posetioci će moći da plešu uz sjajan DarkWave, EBM i Electro muzički izbor DJ Gavre.

Ulaz na sve događaje biće besplatan, a početak je od 21čas.

Inače, klub Akademija, jedan od simbola kulturne scene Beograda nakon 50 godina postojanja, suočava se sa svojim nestankom, na osnovu sudskog naloga o iseljenju. Novonastaloj situaciji protive se brojni građani i javne ličnosti, apeluje se na gradonačelnika Dragana Đilasa i gradske i državne vlasti da spreče zatvaranje kluba Akademija, a u toku je i potpisivanje peticije za opstanak ovog legendarnog mesta, koju su, između ostalih, svojim koncertima i žurkama u protekloj sedmici podržali Disciplin A Kitschme, Hornsman Coyote, Repetitor, Kill Me Laser, Bolesna Štenad i The Schtrebers, Codex d'n'b kolektiv, J-Rock DJ team, DJ Dark Energy, pesnici i pesnikinje okupljeni oko sajta www.poezin.net, kao i istaknuta beogradska umetnica, član ULUS-a, Irena Bijelić Gorenjak, svojom nedavno otvorenom izložbom slika u art kafeu Fleka na Akademiji.

Dosadašnje reakcije javnih ličnosti na kampanju za spas Akademije, među kojima su i Gran Hart (Hüsker Dü), Rambo Amadeus, Koja (Disciplin AKitschme), Cane (Partibrejkers), Uroš Đurić, Zoran Marinković (Bjesovi), Jelena Jevtović-Karamata (direktorka Poslovnog prostora Opštine Stari grad), Marko Živković (prodekan FLU) i mnogi drugi, možete pročitati na: http://reakcije.blogspot.com/

Peticija za očuvanje kluba je dostupna u art kafeu Fleka na Akademiji i na: http://www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

makonda-tracker