Slobodan Boda Ninković: Nema žurke bez praseta

1
Glumcu neponovljivog duha Slobodanu-Bodi Ninkoviću praznična trpeza uvek je ispunjena domaćom hranom, a čitaocima magazina Story otkriva kako da naprave njegov specijalitet - Bodinu novogodišnju poparu.
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Boda priznaje da je ljubitelj dobrog zalogaja i da uživa u tradicionalnim jelima.

- Volim tradicionalnu srpsku kuhinju, ali nemam zamerke ni na ostalu hranu, što se po meni vidi. Moja supruga Slavica vodi glavnu reč u kuhinji, dok ja više volim da pričam o hrani nego da kuvam. Kad sam raspoložen, spremim čuveno Smederevsko đule, jelo od suvog i mlevenog mesa. Nedavno smo pravili žurku, a na meniju su bili: svinjska glava, alpska salama, džigernjača, švargla i čvarci, što smo zalili bozom i limunadom.

Čitaocima magazina Story popularni glumac otrkiva kako da naprave čuvenu Bodinu novogodišnju poparu:

- U pola litre vode staviti malo ulja i po želji dodati soli. Potom izdrobiti više vrsta hleba, na kraju izmešati sir ili kajmak, a može i kombinacija nekoliko vrsta ovih mlečnih proizvoda. Pošto se to ukuva, dodati čvarke i slaninicu. Skinuti sa vatre i odmah jesti. Idealna poslastica nakon toga su suve šljive sa bademom. Iz šljiva izvaditi koštice, napuniti ih bademom, dobro posoliti i staviti u nauljen pleh da se zapeku.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u 119/120. broju magazina Story, 31. decembra 2007. Godine.

makonda-tracker