in memoriam

Umro profesor glume Predrag Bajčetić, srpske zvezde se opraštaju od njega

0

Profesor Predrag Bajčetić preminuo je 30. maja 2018. godine u Beogradu, a njegovi brojni studenti opraštaju se od njega na društvenim mrežama.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Predrag Bajčetić završio je Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu, odsek režije, 1956. godine u klasi Huga Klajna. Tokom svoje karijere, bio je pomoćni režiser u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, od 1956—1960. godine, a zatim glavnim režiser do 1965. godine. Od 1964. godiine bio je redovni profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde su u njegovoj klasi glumu završili mnogi poznati srpski glumci kao što su: Katarina Radivojević, Sloboda Mićalović, Elizabeta Đorevska, Katarina Žutić, Voja Brajović i mnogi drugi.

 

Kao pomoćni reditelj sarađivao je sa Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Brankom Gavelom i Tomislavom Tanhoferom. Kao gost u pozorištu Atelje 212, Narodnom pozorištu u Beogradu i u Pozorištu „Boško Buha“ radio je kao režiser.

 

Na sceni Srpskog narodnog pozorišta postavio je Majku Hrabrost B. Brehta 1967. godine. Radio je i u Norveškoj, u Oslu je povremeno držao seminare za studente glume od 1970—1976. godine i režirao u Pozorištu Vort u Moldeu. Kao reditelj i adaptator tekstova radio je za TV Beograd i Radio Beograd.

 

Opraštajući se od svog profesora Sloboda Mićalović napisala je na Instagramu:

Sa anđelima putujte dragi profesore... Hvala vam na svemu."

 

 

A post shared by Sloboda (@sloboda_micalovic_boba) on

Od profesora Bajčetića oprostila se i Srna Lango:

 

 

A post shared by SRNA LANGO (@prva_srna) on

Glumica Jelena Mila, koja živi i radi u Švedskoj, takođe je ostavila emotivan post na Facebooku:

 

Vjera Mujović izrazila je žaljenje za pedagogom koji je profesionalno oblikovao:

 

Od Bajčetića se oprostila i Ana Franić:

 

 

A post shared by Ana Franic (@ana_franic_izakovic) on

 

makonda-tracker