Cargo Trio stigao sa Plavim avionom u Beograd

0
Darko Rundek promovisao je danas u Ustanovi kulture Vuk Karadžiću Beogradu novi album Plavi avion.

Na promociji pred brojnim novinarima danas popodne upravo u UK Vuk Karadžić, Rundek je razloge prestanka saradnje s Kargo orkestrom i početak pustolovine sa trijom opisao kratko sa: Jedan ciklus se zatvorio i sad se otvara jedan novi.

- Drago nam je da možemo odsvirati više koncerata u sali u kojoj će publici biti ugodno i lijepo - rekao je danas Darko Rundek na promociji CD albuma Plavi avion, povodom kojeg njegov Rundek Cargo trio svira 22, 23, 26, 27, 28. i 29. decembra u Ustanovi kulture Vuk Karadžić u Beogradu.

- Godinama radim jedan novi projekat sa violinistkinjom Izabel Between u kome smo puno eksperimentirali. Plavi avion je spojio Between i rad sa Dušanom Vranićem-Ducom, i sve ide ka tradicionalnoj improviziranoj muzici. Mislim da je prije svega ovaj album stvarno album Rudnek Cargo trija. To nisu samo moje, nego zajedničke odluke. Pjesme su se otvorile zahvaljujući našoj suradnji - rekao je Rundek.

Upitan zašto se album zove Plavi avion, Rundek je rekao:

- Kad se taj stih pojavio u pjesmi nekako odmah je zazvonilo to je za album!

Na CD-u Rundek je zapevao i ruski u Ruskajoj. Otkrio je da je studije ruskog prekinuo godinu dana pre nego što je postao profesor, da je jezik dosta zaboravio, ali da mu se sada vraća u pesmi nastaloj na osnovu Sokola Maksima Gorkog.

Upitan koliko će se nastupi u Beogradu među sobom razlikovati, Rundek je rekao da u prvom dijelu se izvodi cijeli album, napravimo pauzu, pa ide drugi dio u kom sviramo stari repertoar, koji će se razlikovati od dana do dana, da pokrijemo minuli rad.

Album donosi najdužu stvar u Rundekovoj 30-godišnjoj karijeri, Drinu koja zatvara album dobacivši čak do 18 minuta.

- Nije moglo da traje duže, ali smo htijeli smo da traje duže - rekla je Izabel, dok je Rundek otkrio da je prvobitno išla do 25 minuta, ali kad smo stavili sve stvari na album, morali smo stati sa fej autom.

Na pitanje kako se oseća kad svira u manjim prostorima, kakva je dvoran Vuka Karadžića za samo 400 posetilaca, Rundek je rekao d tu više neće biti slučaj da na dva sata ljudi žamore, a bend svira.

- Napravili smo ozbiljan projekt, da to podijelimo sa publikom na ozbiljan način, da nam bude udobno i da nam tišina bude osnova, a ne žamor - rekao je Rundek.

Predstavnica izdavača Plavog aviona za Srbiju, Metropolis Records-a Jadranka Janković-Nešić najavila je da će se spot za Indijansku pojaviti u januaru.

makonda-tracker