Mira Stupica: Odolevam godinama

Legendarna glumica Mira Stupica otkriva da je, uprkos tome što je u devetoj deceniji, ne napušta energija i da se zajedno sa svojim bratom Borom Todorovićem ironijom brani od patnje i bola
0
1 / 8 Foto: Ivan Dobričić

Jedna od najboljih srpskih glumica svih vremena čije su role u pozorištu, na filmu i televiziji obeležile domaću scenu, zbog čega je kod nas proglašena za glumicu dvadesetog veka, Mira Stupica (87), posle dužeg odsustva iz javnosti pojavila se na otvaranju Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu. Besprekorno doterana, sa prepoznatljivim sjajem u očima i osmehom na licu, pozdravljala se sa mnogobrojnim kolegama koje su želele da je vide i upute joj neku reč, a ona iskreno nije krila uzbuđenje kada je svečano otvorila rad Muzeja na 142. rođendan Narodnog pozorišta.

- Imam čast da kao najstariji član ove slavne i stare kuće pozorišta u Srbiji objavim da je 22. novembra 2010. godine otvoren Muzej Narodnog pozorišta – gotovo je uskliknula slavna glumica kojoj je veoma drago što je konačno realizovana ideja koju je imao još čuveni srpski komediograf  Branislav Nušić početkom prošlog veka.

- Naravno da mi je velika čast što sam baš ja otvorila Muzej Narodnog pozorišta i što je Beograd dobio takvu ustanovu. Kamo sreće da se to desilo mnogo ranije jer su mnogi glumački velikani prošli kroz tu kuću, obeležili je svojim radom i ostavili velike tragove – iskreno kaže ova vrsna umetnica čiji je briljantan rad zajedno sa drugim suprugom i osnivačem Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, pokojnim Bojanom Stupicom, ostavio neizbrisiv pečat širom bivše SFRJ. Još se pamti kakva je Mira Stupica bila kao Petrunjela u Dundu Maroju, Dorina u Tartifu, Nastasja Filipovna u Idiotu, Baronica Kasteli u Gospodi Glembajevima, Vasilisa u predstavi Na dnu, Generalica u komadu Večeras improvizujemo, Glorija u Gloriji, ali i kao ostarela crnogorska princeza Ksenija u predstavi Ateljea 212 Marija se bori s anđelima. Iako od 2006. godine kada je učestvovala u filmu Miroslava Momčilovića Sedam i po ne glumi aktivno, glumica kaže da ima mnogo posla.

- Postižem nekako sve obaveze kako znam i umem jer moram i vuku me na sve strane. (Smeh) Još imam energije i nekako odolevam godinama, a imam ih dosta. Znate, ja sam već duboko ušla u osamdeset i sedmu godinu. Nedavno sam se vratila iz Brčkog tako da mi je nekoliko dana bilo veoma naporno. Sada mi je potrebno da samo ležim i odmaram se nedelju dana dok čitam neku dobru knjigu i da me niko ne zove na telefon – kaže kroz osmeh ova legendarna glumica koja slobodno vreme najradije provodi u društvu ćerke Mine koju je dobila u prvom braku sa glumcem Milivojem Popovićem Mavidom, a od koje ima unuku Miu i praunuka Maksima. Nakon smrti trećeg supruga i političara Cvijetina Mijatovića 1992. godine živi sama, ali često se viđa sa svojim bratom i slavnim glumcem Borom Todorovićem (80).

- Mi Todorovići imamo porodično jednu dobru ironiju prema nama samima. To je ironija koja nas brani od patetike ljubavi, patnje i bola. Štošta me je snalazilo u životu, ali sreća je ipak zavisila samo od mene same. Danas kad se osvrnem vidim da me sudbina ipak nije mnogo mazila, ali volela sam život – napisala je Mira Stupica u svojoj autobiografskoj knjizi Šaka soli koja je objavljena 2000. godine.

Jelena Kulović

makonda-tracker