stanje je ozbiljno

Stručnjak upozorava: Novak je bolestan, mora ozbiljno da razmisli o promeni ishrane

1

Švajcarski nutricionista i poznati stručnjak Jirg Hisli smatra da je srpski teniser i nekadašnji broj jedan u belom sportu Novak Đoković bolestan jer ima ortoreksiju i da hitno mora da promeni način ishrane.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

On boluje od ortoreksije, koja dolazi od naizgled zdrave ishrane. I, upravo zbog toga, Novak nije svestan posledica koje je dugoročno ova dijeta ostavila na njega", tvrdi Hisli.

Ortoreksija je poremećaj ishrane koji podrazumeva preteranu potrebu da se hranimo što zdravije, a zapravo se ne unose sve neophodne supstance u organizam ("odričući se nečega što smatramo štetnim, ne nadoknađujemo one korisne suspstance koje smo izbacili"), no još ozbiljnije - takvo ponašanje može da postane opsesija, a to dovodi i do psiho-socijalnih poremećaja. Više o ortoreksiji možete saznati ovde  Ortoreksija

 

foto: Profimedia

 

Novak Đoković ne uspeva da se, posle dve duge pauze zbog povrede lakta, vrati teniskim uspesima na koje je navikao celu planetu. Neki će reći "pa, još je rano, tek je počeo da igra ponovo!", a neki će reći da problemi leže u drugim stvarima. Kada je čuveni švajcarski nutricionista Jirg Hisli svojim autorskim tekstom objavio da misli da je upravo ortoreksija kriva za njegovu trenutnu situaciju, postavilo se pitanje - šta je ta bolest i ima li je, uopšte, naš najbolji teniser?

 

foto: Profimedia

Ako je suditi po uspesima ka kojima se vinuo tokom karijere, nema sumnje da će Novak Đoković, bila tačna tvrdnja Jirga Hislija ili ne, ponovo pronaći put koji će ga činiti srećni. Biti zadovoljan i opušten, u njegovom slučaju, u poslednje vreme nije samo na teniskom terenu, kako bi to voleli njegovi najvatreniji navijači, već pre svega sa porodicom. Ortoreksija ili ne, u Novakove procene možda ne treba toliko sumnjati koliko smo skloni tome, jer su ga njegove procene i vinule na vrh. A ko jednom bude tamo, sigurno ima želju da se vrati, u to nikakve sumnje nema.

 

 

makonda-tracker