Poslednji intervju Džona Lenona: Ne želim da postanem heroj posle smrti

0
Ikonička ličnost dvadesetog veka, legendarni Bitls Džon Lenon, u poslednjem intervjuu koji je dao za života, za magazin Rolling Stone, ispričao je kako doživljava odnos sa svojim najvećim obožavaocima, ali i najvećim kritičarima
foto: BANG
foto: BANG

Muzičar, pesnik i mirovni aktivista koji je ubijen na današnji dan, 8. decembra 1980. godine, Džon Vinston Ono Lenon, izjavio je da ne bi voleo da umre pre nego što dođe njegovo vreme. U intervjuu koji je s njim uradio novinar magazina Rolling Stone svega tri dana pre pevačeve smrti, Lenon se, pokušavajući da objasni razloge za petogodišnje povlačenje iz sveta muzike i posvećivanje životu porodičnog čoveka, direktno suprotstavio zahtevima svoje verne publike.

- Oni hoće heroje koji su mrtvi! Nekog kao što su to bili Sid Višiz i Džejms Din. Mene ne zanima da budem prokleti umrli heroj! Oprostite im, oprostite... – izneo je ljutito svoj stav prema zvezdama koje su na maltene isceniran način stekle posmrtnu slavu, čak i veću od one koju su imali tokom života.

Povodom izlaska svog povratničkog albuma Double Fantasy na jesen te godine, član u to vreme već odavno rasturenih Bitlsa otkrio je da se nada da će Joko i on uskoro krenuti i sa održavanjem živih nastupa.

- Baš bi smo mogli da krenemo sa tim. Samo, ovoga puta neće biti dimnih bombi, karmina, treptavog osvetljenja... Jednostavno će sve morati da bude udobno. Što nas neće sprečiti da se smejemo! Mi smo ponovo rođeni rokeri na novom početku. Imamo dosta vremena, zar ne? Dosta vremena – jedna je od poslednjih zvaničnih izjava za javnost samo tri dana kasnije ubijenog umetnika.

Mnogi se i tri decenije od Lenonove smrti pitaju kakvu bi muziku Džon pravio danas da je živ, a evo šta su na to odgovorili njegovi najbliži.

- Moja mama poseduje čitavu kolekciju muzike koju je tata slušao, a tu je sve rokenrol. Nema nijedne ploče izdate nakon Elvisovog drugog albuma. Ako bi i danas pravio muziku, siguran sam da bi to bio rokenrol – izjavio je Šon Lenon, drugi sin preminule legende.

- Džon bi definitivno eksperimentisao na stvaranju potpuno nove muzike putem kompjutera. Verujem da bi to bilo nešto veoma posebno – smatra Lenonova supruga Joko Ono.

makonda-tracker