životna priča

"Živite život punim plućima, neće se vratiti": Čuvena Doris Dej danas puni 96 godina!

0

Legendarnoj pevačici i glumici je danas rođendan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Doris Dej je Američma glumica i pevačica. Snimila je preko 50 filmova i 650 pesama, i poznata je kao jedna od najpopularnijih pevačica u 20. veku.

Ova zvezda je rođena 3. aprila 1922. godine u Sinsinatiju, Ohaju. Zanimljiv podatak je i taj što je celoga života Doris verovala da je 1924. godina njenog rođenja. Sve do njenog 95. rođendana kada su pronađeni podaci u kojima je otkriveno da je rođena 1922. godine.

 

Doris je najmlađe dete u porodici, imala je dva starija brata, Ričarda, koji je preminuo pre nego što se ona i rodila, i Pola, koji je od nje bio stariji skoro 3 godine. Zbog očevih neverstava, porodica se raspala dok je Doris još bila devojčica.

 

Karijeru je započela 1948. godine sa filmom "Romance on the High Seas" koji joj je zagarantovao uspeh sledećih 20 godina. Igrala je u mnogim romantičnim komedijama, mjuzikalima i dramama. Takođe snimila je i filmove u kojima su joj partneri bili neki od najpoželjnijih glumaca zlatnog Holivuda, Klerk Gejbl, Keri Grant, Dejvid Niven i Rod Tejlor.

 

 

 

Sva moguća priznanja su joj dodeljena.

 

Prvi hit je postigla sa pesmom " Sentimental Journey" koja je bila kao himna vojnicima u Drugom svetskom ratu. Ubrzo nakon toga je dobila i svoj nedeljni radio šou. Putovala je Amerikom, a njena popularnost je bivala sve veća. Uskoro su usledile i filmske uloge u Holivudu. Zasenila je celu svetsku scenu. Najveći uspeh je doživela igrajući sa Rokom Hadsonom u čuvenom filmu "Šaputanje na jastuku".

 

Njeno jedino dete je muzički producent i tekstopisac Teri Melčer, koji je 2004. godine umro od raka kože, pet meseci nakon što je Doris dobila "Predsedničku medalju slobode". Poseduje hotel u blizini svoje kuće u Kaliforniji.

 

Udavala se četiri puta i razvodila.

 

Danas proslavlja svoj 96. rodjendan a mi vam izdvajamo neke njene najpoznatije misli.

 

"Živite život punim plućima... Neće se vratiti.“

 

“ Volim radost; Želim biti radosna; Želim da se zabavim na setu; Želim nositi lepu odeću i da izgledam divno. Želim da se smejem, i to je sve što želim!”

 

"Ono što je zastrašujuće oko srednjeg doba je saznanje da ćeš i to da prerasteš"

 

"Ako je istina da su muškarci zveri, to onda znači da većina žena voli životinje"

 

"Bore su normalne. Roditelji ih dobiju od svoje dece"

 

"Svaka devojka može da izgleda gamurozno...samo stani i izgledaj glupo"

 

“Volim da pevam ljubavne pesme”.

 

“Vulgarnosti počinje kada mašta podlegne eksplicitu”.

 

“Zahvalnost je bogatstvo. Žalba je siromaštvo”.

 

“Ako je istina da su muškarci takve zveri, ovo mora objasniti činjenicu da većina žena su ljubitelji životinja”.

 

 

makonda-tracker