Čarna Radoičić: Tata mi je i drug i autoritet

Rediteljka Čarna Radoičić govori o bliskom odnosu sa svojim ocem, čuvenim glumcem Predragom-Mikijem Manojlovićem, zbog kojeg je neretko imala probleme u karijeri
0
1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Tokom svoje dosadašnje uspešne karijere, talentovana rediteljka Čarna Radoičić (30) nikada se nije pokajala zbog toga što je odabrala da se bavi kinematografijom, iako joj je to što je ćerka slavnog glumca Predraga-Mikija Manojlovića (60) neretko odmagalo u poslu. Ni pri susretu sa brojnim teškoćama, Čarna nije želela da odustane od svog sna da postane reditelj i uvek se hrabro borila da zahvaljujući svom talentu, trudu i radu sama uspe u muškom svetu. Baš zbog toga rešila je da snimi film Milena o životu čuvene slikarke Milene Pavlović - Barili, s kojim je pre dve nedelje gostovala na filmskom festivalu u Sao Paulu gde je njen otac bio član žirija.

- Lako sam došla na ideju da uradim film o slikarki Mileni Pavlović - Barili. S obzirom na to da postoji toliko važnih zapostavljenih biografija ljudi koji su za ovu zemlju stvorili mnogo toga dobrog, na čemu im se naša država ne odužuje na odgovarajući način, imam potrebu da kroz priču o umetničkoj veličini kakva je bila Milena kažem nešto o statusu umetnika, a pogotovu umetnica kod nas. Taj status je sada izgleda još gori nego u periodu kada je Milena živela – objašnjava Čarna kojoj je snimanje filma Milena zadalo mnogo muka.

- U poslu mi je do sada bilo najteže kada moj projekat filma o Mileni Pavlović - Barili nije podržan na konkursu Filmskog centra Srbije samo zato što sam Mikijeva ćerka. Svi znaju da je to bio jedini razlog i to je javna tajna – iskrena je umetnica u čijoj su porodici većinom sve generacije izrodile po jednog umetnika, pa nije nimalo čudno što je i ona izabrala da se bavi kinematografijom.

- Činjenica je da su u mojoj porodici s obe strane poslednje tri generacije u umetničkim profesijama, pa mislim da je za mene teško mogao da postoji neki drugačiji put od ovog koji sam izabrala. Iako je posao filmske rediteljke u Srbiji ravno harikiriju, nikada se nisam pokajala što sam odabrala da se bavim filmom jer umem da se snađem u svim uslovima. Kajanje je gubljenje vremena. Ozbiljne države ulažu u svoje mlade, talentovane umetnike, trude se da ih zadrže kako ne bi otišli u neku drugu zemlju, stimulišu ih povoljnim uslovima... Nadam se da će se u našoj zemlji stanje po pitanju ulaganja u umetnost popraviti jer je trenutno zaista veoma loše. Umetnost je ono što nas čini da se osećamo živim bićima koja se raduju i tuguju, umetnost je nešto što nosite u srcu i  duši – tvrdi rediteljka koja je u svom popularnom ocu pronašla i pravog prijatelja.

- U poslu kojim se bavimo u zemlji kakva je Srbija, stalno sam u situaciji da mi smeta to što sam ćerka slavnog glumca. Mada, u privatnom životu mogla bih da ga opišem kao druga i autoritet – kaže Čarna kojoj se otac nikada nije mešao u izbor životnog poziva.

- Miki nikada nije uticao na moju odluku da upišem Akademiju, a za njega mogu da kažem da je dobar roditelj, ali i da bi bio odličan reditelj – iskrena je rediteljka koja ne krije da je najbolji životni savet dobila upravo od svog tate i da isti pokušava da prenese na mlađeg polubrata Ivana (7) iz očevog drugog braka.

- Najbolji savet koji mi je otac ikada dao bio je da budem strpljiva. Moj polubrat Ivan je moj brat i uvek će tako biti, što dosta govori o našem odnosu – zaključuje Čarna.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker