Katarina Rebrača: Plačem što ne mogu da vidim dete

Na prvom suđenju posle hapšenja, bivša manekenka Katarina Rebrača negirala je navode iz optužnice i otkrila da je muče problemi sa plućima i to što ne može da prisustvuje rođendanu ćerke Antonije
0
1 / 6 Foto: Privatna Arhiva

Nakon što je sedmog aprila uhapšena, bivša manekenka Katarina Rebrača (38) prošlog petka pojavila se na prvom suđenju pred sudijom Slavicom Nikolić kojoj je izložila svoju odbranu. Optužnica je tereti da je proneverila 37 miliona dinara iz svog humanitarnog fonda čija su sredstva namenjena za prevenciju raka dojke. U Palatu pravde stigla je iz pritvora oko devet časova ujutro pod jakim policijskim obezbeđenjem. Osim Katarine, optužene su i njena majka Sandrina Bogunović koja se odnedavno brani sa slobode, kao i Katarinina bejbisiterka Mirjana Hristić, dok je njena prijateljica Slađana Mironija takođe u pritvoru. Prema tekstu optužnice, one su od marta 2006. do aprila 2010. godine protivpravno prisvojile 37 miliona dinara koje su na račune Dobrotvornog fonda Katarina Rebrača uplatili donatori radi edukacije i informisanja ženske populacije o prevenciji raka dojke. Optužene se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna do dvanaest godina zatvora. O zatvorskim uslovima nije mnogo govorila na suđenju, ali je istakla da je boli što je mesecima razdvojena od deteta.

- Uzbuđena sam – rekla je Katarina na početku iskaza, dok je na optuženičkoj klupi pored nje sedela i njena majka Sandrina.

- Moji mesečni prihodi bili su od tri do četiri hiljade evra. Dvadeset pet godina bavim se manekenstvom i glumom, a u Srbiju nisam došla da se obogatim od fonda koji sam osnovala 2006. godine. Ovde sam se venčala, radila i dobila dete. Zarađivala sam preko modne agencije K models, kao i firme Lady teas, koja više ne postoji – rekla je Rebrača koja je istakla da joj je poslednjih meseci zdravstveno stanje bilo veoma loše.

- Za sedam i po meseci boravka u zatvoru, shvatila sam koliko je teško krivično delo koje mi se stavlja na teret, ali optužnica nema veze s mozgom. Lišena sam slobode kao najgori kriminalac, a lišena sam i svog maloletnog deteta. Ležim u ćeliji od dvanaest kvadrata za krivično delo koje nisam počinila – rekla je kroz suze Katarina, a nakon višesatnog mučnog ispitivanja, rasplakala se zbog nemogućnosti da osmog novembra prisustvuje sedmom rođendanu svoje ćerke Antonije koju nije videla od odlaska u pritvor. O devojčici poslednjih meseci brine Katarinin otac Nikola Rebrača koji je unuku odveo kod sebe u Ameriku. Ne pominjući probleme sa štitnom žlezdom, Katarina je navela od čega je još bila bolesna.

- Poslednjih meseci tri puta sam bila bolesna. Imala sam problema sa bronhitisom i zato sam snimala pluća – izjavila je Rebrača čije je svedočenje uživo pratio njen bivši suprug Igor Đurić, ali ne i sadašnji dečko, košarkaški trener Momir Gajić koji je nedavno stekao status Katarininog nevenčanog supruga kako bi mogao da je posećuje u zatvoru.

- Privatni život podredila sam poslovima fonda i zbog toga sam često bila više časova dnevno razdvojena od ćerke – objasnila je Katarina na čijem telu nema vidljivih posledica višemesečnog boravka u ćeliji. Na suđenju se pojavila nenašminkana, ali nije delovala ispijeno. Fizički treninzi doprineli su da malo smrša, ali joj linija i dalje nije nalik onakvoj kakvu je priželjkivala dok je bila na slobodi.

- Čula sam da se po gradu priča kako je Nenad Borojević iznajmio stan da bismo živeli zajedno i svima govorio da smo u vezi. Na poslednjem sastanku s njim i Veranom Matićem, upitala sam Borojevića gde su pare namenjene za rekonstrukciju Instituta za onkologiju, a on je odgovorio: To nije tema razgovora i napustio prostoriju  – otkrila je Katarina, ali je svoj odnos sa uhapšenim direktorom Instituta za onkologiju Nenadom Borojevićem u prošlom vremenu okarakterisala kao poslovno-prijateljski, sve dok je posle pomenutog sastanka, kako tvrdi, nije prijavio policiji. Nakon višesatnog saslušanja, Katarinina odbrana još nije u potpunosti završena pa je zakazano novo ročište, a nekadašnja manekenka je do tada vraćena u pritvor.

Nikola Rumenić

makonda-tracker