odlazak legende

Napustio nas je tvorac male crne haljine: Preminuo francuski dizajner Iber de Živanši

0

Iber de Živanši, jedan od najcenjenijih dizajnera današnjice, preminuo je u 91. godini.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako javljaju svetski mediji, Iber de Živanši, tvorac legendarne male crne haljine koju je nosila Odri Hepbern, preminuo je u subotu, a ove tužne vesti potvrdio je njegov partner Filipe Venet, kao i modna kuća čuvenog dizajnera.

 

- S velikom tugom vas obaveštavamo da je Iber Tafin de Živanši preminuo - ističe se u zvaničnom saopštenju ove kuće.

 

Čuveni Živanši rođen je 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu, a sa 17 godina preselio se u Pariz, gde je upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umetnosti.

 

Zahvaljujući svom crtačkom daru, vrlo brzo počeo je da sarađuje s nekim od najvažnijih modnih dizajnera tih godina, a svoje prve kreacije napravio je za Žaka Fajta. Nakon toga, postao je asistent Else Skjapareli, koja je poznata po tome što je bila najveća suparnica Koko Šanel.

 

Međutim, već s 24 godine, Živanši se osamostalio - otvorio je svoju modnu kuću i nije dugo čekao na prve uspehe.

 

Njegova najveća muza bila je ostala Odri Hepbern.

 

foto: Profimedia

Slavni dizajner imao je 1953. godine zakazan sastanak s gospođicom Hepbern, zbog čega je on očekivao Ketrin, ali je u salon ušla očaravajuća Odri, koja je kasnije postala ambasadorka modne kuće Živanši i nosila kreacije s njegovim potpisom kako na filmu tako i privatno. Do danas, sinonim za eleganciju ostala je njegova mala crna haljina iz filma Doručak kod Tifanija, koja je Odri učinila modnom ikonom.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker