Slavimir Stojanović: Izložba za pametne

U galeriji Nova sinoć je otvorena izložba najnagrađivanijeg grafičkog dizajnera sa ovih prostora
0
1 / 3

U prijatnom ambijentu nedavno otvorene galerije Nova, grafički dizajner Slavimir Stojanović javnosti je predstavio svoju novu izložbu koja nosi naziv Stop. Izložba se bavi uticajem masovnih komunikacija na pojedinca i na njegovo shvatanje života u savremenom svetu. Šum koji nastaje između poruke i načina na koji je ona prenesena, javnim, opšte prihvaćenim i svima naizgled razumljivim vizuelnim jezikom, putem naredbodavnih poruka i direkcija, ostavlja dubok trag na intimni život svakog pojedinca. Predstavljeno je više od 30 dela, koja svojom grafičkom satirom pokušavaju da objasne i publici približe ovaj fenomen.

- Izložbom pokušavam da publici približim problematiku kroz zabavan i jednostavan jezik, da saopštim višeslojne poruke na koje smo polako, pod pritiskom ubrzavanja vremena u kome živimo, svi počeli da zaboravljamo. Pre svega, radovi su nastali u glavi, a zatim, na najstaromodniji moguči način, te ideje su prenesene na papir poslušnom rukom putem neposlušne olovke. Odatle, sve je preuzeo kompjuter, kao logičan instrument dehumanizacije masovnih poruka. Na kraju, pošto sam spojio poruku i formu u jedno, preostalo mi je samo da se potpišem na rad, i samo tako, mikro-molekularnim putem, ga odvojim od industrije. Sama postavka izložbe je inspirisana svedenim izgledom galerije i njenim velikim prozorima, tako da radovi funcionišu kao neka vrsta mini-bilborda, namenjenih, kako posetiocima galerije, tako i slučajnim prolaznicima. Koristio sam samo crnu i cijan plavu boju u kombinaciji sa belom pozadinom i ramovima, da bi održao nivo hladnog, asketskog karaktera savremenog doba. Sve je učinjeno da radovi budu odmah uočljivi, ali ne i jasni. Ovo je izložba za pametne ljude – rekao je Slavimir koji je za svoj rad primio više od 200 svetskih nagrada i priznanja. Njegovi radovi su deo kolekcija u muzeju Pompidou u Parizu, Muzeju umetnosti i reklame u Hamburgu i u muzeju plakata u Varšavi, a takođe su prikazani i u mnogobrojnim međunarodnim knjigama i časopisima.

Na izložbi su bili i Kristina Kovač, Jelena i Žika iz Zane, Mirjana Bobić Mojsilović, Ana Stanić sa mužem Momčilom Lavrnićem, Nenad Radujević i mnogi drugi.

makonda-tracker