Biljana Cincarević: Konačno sam zavolela sebe

Slikarka Biljana Cincarević otkriva kako je kroz petnaestodnevni boravak u Indiji kroz meditaciju i jogu uspela da pronađe sebe i stekne unutrašnji mir, ali i shvati da joj materijalna uživanja ne znače ništa
4
1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Dok brojni ljudi svoju sreću pronalaze u materijalnim stvarima verujući kako novcem može sve da se kupi, pa i unutrašnji mir, slikarka Biljana Cincarević (35) uspela je da beg od surove stvarnosti i prebrzog života pronađe u jogi i meditiranju. Kada je pre pet godina nezadovoljstvo u njenom životu dostiglo vrhunac i više nije uspevala da izdrži probleme koji su je pritiskali, plavokosa umetnica rešila je da sama pronađe način kako bi se osećala bolje.

- U jednom trenutku shvatila sam kako moram da se bavim nekom rekreacijom koja će ne samo moje telo, već i duh osloboditi svakodnevnih stresova. U to vreme jedan moj prijatelj saznao je da u Beogradu postoji kurs joge, meditacije i disanja pod nazivom Art of Living čiji je veliki učitelj Šri Šri Ravi Šankar. Otišla sam na taj kurs i posle toga život mi se iz korena promenio, a sve što sam prošla toplo preporučujem mojim prijateljima i porodici – priča Biljana koja je u nameri da iskusi neponovljivo iskustvo početkom oktobra krenula u Indiju na proslavu drevnog praznika Navartari koji slavi pobedu dobra nad zlom.

- Želela sam da obiđem centar Art of Living u mestu Bangalori, ali i da prisustvujem prazniku koji traje devet dana. U Indiji sam sa svojom drugaricom Irenom koja se takođe bavi jogom ostala petnaest dana, a bilo nas je osmoro iz Srbije. Najveći utisak na mene ostavila je upravo poseta tom centru gde je bilo prisutno više od deset hiljada ljudi. Tamo sam shvatila da se bavljenjem jogom ničega ne odričem, već samo poboljšavam kvalitet svog života. Jedino o čemu ne razmišljate i što vam nikako ne treba jeste potreba za materijalnim uživanjima. U Indiji sam bila više puta, ali uvek otkrijem nešto novo i još lepše – ističe Biljana i kaže da je stekla sklad sa samom sobom, za čim je godinama tragala.

- Meditacija mi je pomogla da pronađem svoj mir i vratim osmeh na lice. Poželjno je da se svaka osoba bavi jogom jer tako na najbolji način možemo da negujemo svoju duhovnost i borimo se sa pritiscima koje nameće život. Tada nam se otvaraju sva čula za ono što je lepo i pozitivno oko nas i u nama – kaže slikarka za koju meditiranje ne predstavlja samo rekreaciju i traganje za mirom, već i način da pronađe sebe. Uprkos tome što već neko vreme uživa u statusu solo dame, kroz istočnjački način življenja, ova umetnica uspela je da shvati kako joj je sreća njene ćerke Srne (8) na prvom mestu i da ništa drugo nije važno. Uz osmeh i radost ove devojčice, sve je mnogo lakše, a za ljubav nikada nije kasno. 
- Nakon što prođete kroz sopstvenu ličnost, upoznate i zavolite sebe, lakše je da volite i druge. Konkretno, ja sam stalno zaljubljena iako trenutno nemam emotivnog partnera. Inače, primetila sam i da se ćerki mnogo više dopada moj novi osmeh, kao i pozitivna energija koju nosim sa sobom, a to mi je na prvom mestu – objašnjava umetnica.

 

Aleksandra Dimitrijević

 

makonda-tracker