Domeniko Dolče i Stefano Gabana: Volimo se kao prijatelji i partneri

Slavni kreatori Domeniko Dolče i Stefano Gabana proslavljaju dvadeset pet godina rada, a njihov uspeh se osim na originalnim idejama bazira i na snažnim osećanjima koja gaje jedan prema drugom
0
1 / 5 Foto: Profimedia

Sudbinski susret u Milanu, pre tačno dvadeset pet godina, učinio je da Domeniko Dolče (52) i Stefano Gabana (48) shvate da su jedan drugom idealna polovina, kako u poslu, tako i u ljubavi. Naizgled dva čoveka koja ne vole preterano da se eksponiraju u javnosti izgradila su pravo malo kraljevstvo mode u kojem, osim garderobe, osmišljavaju i najrazličitije parfeme, nameštaj i nakit, a vremenom su njihove nove trendove počele da prihvataju gotovo sve svetske zvezde. Mada su njihov skladan odnos u jednom periodu narušavale česte svađe uzrokovane emotivnim trzavicama, nisu dozvolili da se privatni nesporazumi odraze na zajednički rad u koji su uložili čitav svoj život. Iako se do pre pet godina samo naslućivalo o njihovoj vezi koju nikada nisu hteli da potvrde, sumnje o romansi Domenika i Stefana dobile su svoj dokaz kada su njih dvojica 2005. godine obelodanili da se razilaze kao emotivni partneri, ali da to neće uticati na njihovu poslovnu saradnju. Međusobna blizina uslovljena poslom i snažne emocije bili su, međutim, dovoljni razlozi da prebrode krizu i shvate kako su stvoreni jedan za drugoga.

- Pre pet godina osetili smo umor i to kako naš emotivni odnos počinje da utiče na naš rad, ali smo takođe veoma brzo shvatili da ne možemo jedan bez drugoga i da, ukoliko bismo prekinuli vezu ili saradnju, ništa ne bi bilo kao pre te da sigurno ne bismo bili ovako uspešni - ističe Stefano.

Prvi butik koji su otvorili i koji obeležava početak njihove saradnje otvoren je 1985. godine, a uz mnogo truda i odricanja, uspeli su da osvoje svetsko tržište. Posebno su ponosni na činjenicu što se i danas posle toliko godina vole i što sarađuju kao prvog dana.

- Kada posmatrate stvari sa strane, sve izgleda vrlo lako i glamurozno, ali svet mode uopšte nije takav. Naporno smo radili i trudili se da naš emotivni odnos nikada ne ugrozi kvalitet na koji smo navikli naše konzumente. Za dve i po decenije rada stvarno nam je bilo uzbudljivo. Bilo je tu svega, i svađa i mirenja, ali nas dvojica razmišljamo na isti način. Često se dešava da ja nešto pomislim, a Stefano to kaže, ili da ja počnem rečenicu, a on je nastavi. Odlično funkcionišemo na svim poljima - priča Domeniko.

Iako je se njihov prijatelj Elton Džon oženio, a homoseksualni brakovi postali sasvim uobičajena stvar, slavni modni stručnjaci ne razmišljaju o venčanju jer tvrde da su pre svega zaljubljeni u svoj posao, a onda jedan u drugog.

- Nisam razmišljao o braku, oženjen sam modom, a tako razmišlja i moj partner. Nikada nismo radili nešto u šta nismo bili stoprocentno sigurni da će uspeti. Pre svega se volimo kao prijatelji, a onda kao životni i poslovni partneri, i lepo nam je ovako - opisuje Stefano.

Njihove kreacije omiljene su među holivudskim zvezdama, a Dolče i Gabana kažu da se kod kreiranja za slavnu gospodu rukovode stavom da zvezda mora da izgleda kao zvezda.

- Radili smo gotovo sa svim divama, glumicama, pevačicama, glumcima i pevačima, ali nam je Madona trenutno najomiljenija. Ona je divna dama koja je pre svega naša prijateljica. Beskrajno je duhovita i veliki je profesionalac, za razliku od nekih njenih koleginica, a to svako od nas treba da ceni - kaže Dolče.

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker