srećan rođendan!

HRABRI PESNIK I SKROMNA SUPERZVEZDA: 5 zanimljivosti o Milošu Bikoviću koje sigurno niste znali

0

Na dan kada jedan od najpopularnijih srpskih glumaca puni 33 godine, otkrivamo neke interesantne činjenice o Milošu Bikoviću koje verovatno ranije niste čuli...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Pesnička duša

 

Miloš Biković uživa u poeziji, a nekoliko puta imali smo priliku da čitamo njegove stihove. On je pre nekoliko godina na svom profilu na Instagramu podelio pesmu Čoveče, skromno dodavši:

 

Ne pretendujem da ovo nazivam poezijom. Ali, eto, tu je.

 

 

Čoveče

 

Neće Bog da te pita što pašnjaci nisu pokošeni
Zna da su ti snage male za to

 

Ni što plodove nisi sakupio
Zna da su ti oči isuviše od greha krmeljive da bi ih uopšte video

 

Neće te pitati ni što si travu izgazio gde god da si stao
Zna da si se gravitacijom koja te vuče ka paklu oženio

 

Neće te pitati ni što ti je stado rasuto
Vidi da ni o sebe ne možeš da čuvaš

 

Neće te pitati ni što si Njegove šume palio jer te voli više od njih,
zbog tebe ih je i stvorio

 

Neće te pitati ni što si na bližnjeg, na sebe digao ruku
Zna On koliko te boli. Sve te boli. Smrt te boli.
Pitaće te samo jedno….
Pitaće te samo…

 

Kakva ti je to smešna slika u rukama koju nazivaš stvarnost?

 

Kako glumac objašnjava, poezija se samo pojavljuje i predstavlja nešto bez čega ne bi umeo.

 

Ne nudi ništa. Ona se samo pojavi. Postoji tako lepa i nepotrebna. Nadahnjuje i zbunjuje. Ničemu ne služi, a bez nje ne bih mogao da živim — izjavio je Miloš jednom prilikom.

 

foto: Dragan Kadić

2. Uspeh podstaknut hrabrošću

 

Nakon što se proslavio u Srbiji, Biković je zaigrao u filmu Sunčanica, koji potpisuje Nikita Mihalkov, jedan od najvećih ruskih i, uopšte, svetskih filmskih autora. Međutim, do njihovog poznanstva nije došlo uobičajenim putem, a za sve je kriva činjenica da se Miloš sam izborio za svoj uspeh.

 

Naime, nakon što je film Montevideo, Bog te video! doživeo ogroman uspeh, Biković je, na nagovor svog brata, poslao pismo slavnom režiseru. Nakon izvesnog vremena, on je dobio poziv za kasting, i to za glavnu ulogu u filmu Sunčanica! Naš glumac, nažalost, nije dobio glavnu ulogu već jednu od glavnih, a to mu je otvorilo vrata za karijeru u Rusiji.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

Miloš Biković
foto: Damir Dervišagić

 

3. U Rusiji je daleko veća zvezda nego što znamo

 

Miloš Biković igrao je u brojnim ruskim filmovima, a zahvaljujući seriji Hotel Eleon on je uspeo da se predstavi i nešto široj ruskoj publici i dođe do ogromne slave. Malo je poznato da je naš umetnik jedna od najvećih mladih glumačkih zvezda u ovoj državi.

 

Štaviše, on je 2017 — u, razume se, ogromnoj konkurenciji — osvojio nagradu Muškarac godine, koju slavnim ličnostima dodeljuje jedan ugledni list.

Koliko je Biković cenjen u Rusiji, najbolje je opisao njegov kolega Ivan Bosiljčić, koji i sam radi u ovoj zemlji.

 

Miloš je neviđeno popularan u Rusiju i to koliko on radi tamo naši mediji ne stižu da isprate — izjavio je Bosiljčić. — On nije neki hvalisavac i ne voli o tome da priča, ali, verujte, da on mnogo ozbiljno i dobro radi i super stvar je što su oni prepoznali njegov talenat. Miloš je za svaku pohvalu.

 

Srbin je svojoj biografiji dodao i niz uspešnih filmova u ovoj zemlji, a ostvarenje pod nazivom Sluga odnedavno je jedan od tri najuspešnija ruska filma u istoriji i najgledanija komedija svih vremena!

 

foto: Dragan Kadić

4. Nije oduvek bio tradicionalista kakav je danas

 

Miloš spada u domaće poznate ličnosti koje otvoreno pričaju o svojoj veri i poštovanju tradicije. Međutim, kako je jednom prilikom izjavio za Blic, u njegovoj porodici nije oduvek bilo tako.

 

 

— Nisam baš oduvek vaspitavan u tom duhu. Duh ateizma je zahvatio i moju porodicu. Svi su u porodici bili ateisti kada sam se ja rodio. Verovatno im je trebala kazna Božija kao sto je moje rođenje pa da se vrate veri. Šalu na stranu, postepeno smo svi, u potrazi za korenima, počeli da se vraćamo tradiciji— izjavio je on.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

foto: Aleksandar Jovanović, News1

5. Jedan od najvrednijih srpskih glumaca

 

Opšte je poznato da Biković, paralelno s napornim snimanjima u Rusiji, sve vreme radi i u Srbiji. 

 

 

Kao da to nije dovoljno, Miloša gledamo i u srpskom pozorištu — on u predstavi Beogradskog dramskog pozorišta Kad su cvetale tikve igra boksera Ljubu Vrapčeta, a u istom pozorištu glumi u predstavi Palilulski roman, dok publika Narodnog pozorišta ima priliku da u Miloševom daru uživa gledajući Damu s kamelijama.

 

 

I skoro sve to je postigao sve pre 30. godine!

 

Nadamo se da će Miloševa karijera nastaviti da ide uzlaznom linijom — i da će naći malo više vremena da se odmori. Toliko je zaslužio.

 

 

makonda-tracker